2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Beterjesztette a Brexit-megállapodás törvénytervezetét a brit kormány

Beterjesztette a brit kormány a Brexit-megállapodás törvénytervezetét. A 115 oldalas jogi dokumentumról a képviselők kedden vagy szerdán szavazhatnak. Az Egyesült Királyság múlt héten állapodott meg az Európai Unióval az új kilépési egyezményről, ám azt Boris Johnsonnak nem sikerült megszavaztatnia a parlamenttel.

  • Beterjesztette a Brexit-megállapodás törvénytervezetét a brit kormány

Az Egyesült Királyságnak hivatalosan alig 10 napja maradt az Európai Unióban, a konzervatív-párti képviselők most feszített menetben próbálják áttolni Boris Johnson új egyezményét a parlamenten.

A brit kormányfő múlthét pénteken állapodott meg Brüsszellel a szigetország kilépésének feltételrendszerében, az alsóház azonban egy nappal később úgy döntött, nem szavaz az egyezményről mindaddig, amíg annak jogi szövegét törvénybe nem iktatják.

Egy szeptemberben elfogadott törvény azonban kimondja, hogy ha október 19-ig a londoni parlament nem fogadja el az új megállapodást, a kormányfőnek kezdeményeznie kell az Uniónál a Brexit elhalasztását.

Boris Johnson ennek eleget is tett – az aláírása azonban lemaradt az ezt kérelmező levélről, ráadásul egy következő levélben – ez alkalommal szignóval ellátva – figyelmeztette Brüsszelt, hogy szerinte az elhalasztás hiba volna.

„Nagy örömömre szolgál, hogy a miniszterelnök a hétvégén elküldte levelét Donald Tusknak. Ahogy azonban az várható volt ettől a miniszterelnöktől, mindezt zavarkeltési szándékkal tette. Ennek ellenére a levelet elküldte, a halasztásra vonatkozó kérvény pedig szükséges ahhoz, hogy ne zuhanjunk ki alku nélkül az Unióból, valamint ezáltal több időnk lenne megvizsgálni a kormányfő Brexit megállapodását”

– mondta az ellenzéki Munkáspárt elnöke.

Boris Johnson sokszor elmondta, hogy október 31-én kilépteti országát az európai közösségből.

Ennek teljesítéséhez feszített menetrendet sürget: a nyilvánosságra hozott törvénytervezetről kedden és szerdán vitáznak, majd várhatóan szavaznak is róla. Csütörtökre így befejeződhet annak alsóházi elbírálása, és még aznap felkerülhet a Lordok Háza elé.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!