2021. 09. 23. Csütörtök Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hírek 20:00

Külföld

Berlin döntése miatt módosította oroszellenes vakcinapolitikáját Brüsszel

Miután Németország bejelentette, hogy tárgyalást kezd Moszkvával az orosz vakcina beszerzéséről, hirtelen Brüsszel is nyitott lett a Szputnyik V alkalmazására. Az Európai Unió eddig ellenezte a készítmény használatát, a Bizottság most mégis módosította álláspontját.

Hónapok óta ellenzik az Európai Unió vezető politikusai, hogy orosz vakcinával oltsanak a Közösség területén. Brüsszel valamennyi fórumon azt hangoztatta, hogy a koronavírus elleni Szputnyik V hatásfoka nem ismert, a készítmény összetevői kérdésesek, annak alkalmazása így veszélyes lehet.

Bár az Európai Bizottság engedélyezte a tagállamoknak, hogy saját felelősségre, nemzeti hatáskörben vásároljanak EU-n kívüli országból származó vakcinát, az orosz és a kínai oltóanyag mégis feketelistán volt. Eddig.

Miután Brüsszel megtudta, hogy Németország tárgyalást kezd Oroszországgal a Szputnyik V vakcina beszerzéséről, a balliberális erők azonnal felhagytak ellenkampányukkal. 

Sőt, a Bizottság első számú szóvivője megerősítette, hogy a tagállamoknak lehetőségük van megállapodásokat kötni azokkal a gyártókkal, amelyek vakcinája nem szerepel az uniós oltási programban, és bátran éljenek ezzel a lehetőséggel.

<<szovivo_szinkron - 0:04-től>>

((ERIC MAMER, SZÓVIVŐ, EURÓPAI BIZOTTSÁG))

"Az Európai Bizottság és annak vezetői újfent ismertették a vakcinabeszerzésre vonatkozó álláspontjukat. Ennek értelmében támogatják a tagállamok azon erőfeszítéseit, amelyek más, Unión kívüli országokból történő oltóanyag vásárlásra vonatkoznak annak érdekében, hogy sikerrel lépjenek fel a koronavírus-járvánnyal szemben" - hangsúlyozta a Bizottság szóvivője.

 

Eric Mamer ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ez nem jelenti az uniós oltási stratégia végét. A közösségi vakcinaprogramban szereplő készítmények beszerzését illetően a tagállamok nem térhetnek el a közösen meghozott egyezményekben rögzített feltételektől.

 

Elemzők azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy Brüsszel oltási politikája kizárólag addig mértékadó, amíg azt nem változtatja meg valamelyik erős tagállam döntése.

 

A kérdés csak az, hogy Berlin vagy Párizs mondja ki hamarabb a végső szót. Ezúttal Németország volt amely követendő irányt mutatott a Bizottságnak.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó: A Közel-Kelet és Közép-Európa biztonsága szorosan összefügg

A tárcavezető hangsúlyozta: folytatni kell a kapcsolatok normalizálását Izrael és az arab országok között. 2021. szeptember 23.

A gyermekvédelmi törvényt kritizálta a korábban letartóztatott amerikai riporter

A riporter most a magyar külügyminiszterrel készített interjút, amiben hevesen bírálta a gyermekvédelmi törvényt. 2021. szeptember 23.

Gyorsul a járvány terjedése

További szigorításokat vezetnek be a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt Új-Zéland legnagyobb városában. 2021. szeptember 23.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!