2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Sajtóklub 14:05

Külföld

Bemutatták a kormányprogram második fázisát + Videó

A parlamentben ismertette gazdaságélénkítő csomagját az új olasz miniszterelnök. A szakértői kormány a múlt héten fogadott el egy 30 milliárd eurós megszorítócsomagot, a most bejelentett terv a kormányprogram második része. Többek között fokozzák az adócsalás elleni harcot, munkaerő-piaci reformot indítanak el, és kiemelten támogatják a kutatásfejlesztést. Az olasz kormányfő arról is beszélt, hogy a gazdaság beindításához fel kell zárkóztatni a szegényebb Dél-Olaszországot.

Harcot hirdetett az adócsalás ellen az olasz kormány – a szakértői kabinet többek között a jövedelmek kifehérítésével indítaná be a gazdaságot. Mario Monti miniszterelnök a 30 milliárd eurós megszorítócsomag múlt heti elfogadása után csütörtökön a kormányprogram második fázisát jelentő gazdaságélénkítő tervet mutatta be.

– A piacok problémái elsősorban az európai válságból erednek, ezért közös megoldásra van szükség. Ezt a megoldást akkor találhatjuk meg, ha az Európa harmadik legnagyobb gazdaságának számító Olaszország rendbe tette pénzügyeit – jelentette ki a miniszterelnök.

A gazdaságélénkítés részeként több ágazatban liberalizációt hajtanak végre, és reformokat indítanak be a munkaerőpiacon is. A kevésbé fejlett Dél-Olaszországot pedig megpróbálják felzárkóztatni. Mario Monti beszédében azt mondta, nem szabad túlértékelni azt, ha a válság miatt megugranak az államkötvények kamatai. Bár a hozamok az e heti kibocsátáskor meredeken estek, a kormányfő arra figyelmeztetett, hogy a veszély még nem múlt el teljesen.

– Nincsenek meg a feltételek ahhoz, hogy érdemben javuljon a helyzet. Talán középtávon lesz változás, de az átlagemberek napról napra élnek, és nekik biztosan rosszabb lesz a jövő év – mondta egy üzletember, Giuliano Gimona.

Olaszország az elmúlt években csaknem 2000 milliárd eurónyi adósságot halmozott fel, elemzők szerint ha Rómának fizetési gondjai lennének, az az eurózóna végét jelentené.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!