2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

Belgium darabokra eshet szét a migráció miatt

Brüsszel muszlim többségű város lesz. Ezt állítja Alain Destexhe belga liberális politikus a könyvében. A szenátor a stábunknak adott interjúban arról beszélt, hogy a migráció miatt Belgium darabokra eshet szét. Hozzátette azt is, hogy az uniós polgárok a migrációt tartják a legnagyobb fenyegetésnek, ezért a közép-jobb pártoknak ezt a témát kellene politikájuk középpontjába helyezniük.

  • Belgium darabokra eshet szét a migráció miatt

Belgium a 2000-es évek elején hozott kormányzati döntésnek köszönhetően elveszítette a migráció feletti ellenőrzést – írta Alain Destexhe belga szenátor politikus nemrég megjelent Mielőtt túl késő lenne című könyvében.

Belgium akkori miniszterelnöke az a Guy Verhofstad volt, aki ma az Európai Parlament liberális frakciójának vezetőjeként a leghangosabban bírálja a magyar kormányt, a bevándorlással kapcsolatos kérdésekben is. Az ő kormányzása idején lazítottak a családegyesítés szabályain, az illegális migránsoknak személyi igazolványt adtak, azaz törvényesítették őket, és a belgát a világ egyik legkönnyebben megszerezhető állampolgárságává tették. Belgium lakossága 10 év alatt 10 millióról 11 millióra növekedett.

„Az ország teljes lakossága mintegy 20 százalékának migráns háttere van. De ha a fővárost, Brüsszelt nézi, akkor már a lakosság több mint fele migráns hátterű, csupán a lakók 46 százaléka született belga” – nyilatkozta Alain Destexhe.

A szenátor hozzátette, a bevándorlók között a muszlimok a meghatározók. Brüsszelben 30 százalék lehet az arányuk, az állami iskolákba járó gyerekek 48 százaléka pedig iszlám oktatásra jelentkezett. Alain Destexhe szerint Brüsszel demográfiai összetételének megváltoztatására a baloldali pártok tudatosan törekedtek.

„Brüsszel liberális-jobboldali vezetésű város volt pár évvel ezelőttig, de mivel a demográfiai helyzet nagyban megváltozott az elmúlt 20 évben, mára baloldali lett. Könyvem egyik fejezetében arról írtam, hogy ez tudatos stratégia volt egyes baloldali pártok részéről” – fogalmazott Destexhe.

A lakosság kicserélődésével a város el is szegényedett. A nagy bevándorlás előtt Brüsszel a leggazdagabb tartomány volt, ma pedig a legszegényebb, tette hozzá a belga politikus.

Szerinte az integráció elbukott, például zárt marokkói, török és más közösségek alakulnak ki, amelyekben nem fogadják el a nemek közti egyenlőséget, nem utasítják el antiszemitizmust, és a vallási törvényeket a belga jog fölé helyezik. A flamandoknak ebből elegük lesz és ezért kiválnak majd Belgiumból, amely így Flandriára, Vallóniára és az Európai Unió fővárosára, az immár muszlim többségű Brüsszelre esik szét – véli Alain Destehxe.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!