2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Belga kézre került a merényletkísérlet kiötlésével gyanúsított diplomatát

  • Belga kézre került a merényletkísérlet kiötlésével gyanúsított diplomatát

Németország kiadta Belgiumnak azt az iráni diplomatát, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő volt az értelmi szerzője annak a meghiúsított merényletkísérletnek, amelyet iráni ellenzékiek ellen akartak június 30-án végrehajtani a Párizshoz közeli Villepinte településen – közölték kedden meg nem nevezett biztonsági források a dpa német hírügynökséggel.

A csak Aszadollah A. néven azonosított, 46 éves iráni diplomatát kedden átszállították Belgiumba Németországból, ahol július elején vették őrizetbe az üggyel kapcsolatosan.

A diplomata a dokumentumai szerint 2014 óta Irán bécsi nagykövetségén teljesített külszolgálatot, ám a német vádhatóság szerint nem diplomata, hanem az iráni hírszerzés ügynöke, a teheráni hírszerzési és biztonsági minisztériumnak dolgozik, amelynek feladatai közé tartozik a bel- és külföldi ellenzéki mozgalmak megfigyelése és a fellépés ellenük.

A diplomatát azzal gyanúsítják, hogy körülbelül fél kiló TATP (triaceton-triperoxid) robbanóanyaggal látta el azt az iráni származású belga házaspárt, akiket Antwerpen közelében vettek őrizetbe június végén. A pár autójában az említett robbanóanyagon kívül egy gyújtószerkezetet is találtak. A biztonsági körökben a „Sátán anyjaként” is nevezett TATP alapvető háztartási anyagokból előállítható, ezt használták a 2016-os brüsszeli támadások során is.

A párt azzal gyanúsították meg, hogy merényletet akart elkövetni autóba rejtett pokolgéppel az iráni rendszer legfőbb külső ellenzékének számító Népi Modzsáhedek elnevezésű iráni ellenzéki csoport tagjai ellen Franciaországban.

Irán visszautasítja a vádakat, és a diplomata azonnali szabadon bocsátását követeli.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!