2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

Belebukott a törvénytelen lehallgatásokba

Bejelentette lemondását Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, miután a koalíciós partner szocialisták megvonták tőle a bizalmat. A szocialisták szerint ugyanis a Juncker által felügyelt titkosszolgálatnál korábban törvénytelenségeket követtek el. Idáig ő volt a legrégebb óta hivatalban lévő kormányfő az Európai Unióban.

Jean-Claude Juncker siet a luxemburgi parlament ülésére szerda délután – a politikusnak ezek lehetnek az utolsó lépései kormányfőként, órákkal később ugyanis bejelentette: lemond tisztségéről. – Csütörtök reggel tíz órára összehívom a kormányülést, ezt követően pedig elmegyek a nagyherceghez, és javasolni fogom új választások kiírását.

A Keresztényszociális Néppártot erősítő Juncker azért kényszerül távozásra, mert a koalíciós partner szocialisták megvonták tőle a bizalmat. A parlament vizsgálóbizottsága ugyanis megállapította: az általa felügyelt titkosszolgálatnál törvénytelenségeket követtek el. – Arra kérjük a miniszterelnököt, hogy vállaljon teljes politikai felelősséget ebben az ügyben. Arra kérjük a kormányt, hogy a nagyherceg közbenjárásával tegye szabaddá az utat az új választások előtt. Azt halljuk ugyanis, hogy minden rohadt, és mindenki korrupt, az intézményeinkbe vetett bizalom erodálódott – mondta a Szocialista Munkáspárt elnöke.

A vizsgálóbizottság szerint a titkosszolgálatnál törvénytelen módon hajtottak végre lehallgatásokat, gyanús ügyleteket bonyolítottak le luxusautókkal, és pedofília vádját igyekeztek rábizonyítani egy főügyészre. Az illegális beszélgetésrögzítések egyik alanya egyszer éppen Juncker volt: 2007-ben a titkosszolgálat akkori főnöke egy karórának álcázott készülékkel vette fel találkozójukat.

A politikus nem érez személyes felelősséget a történtekért. – Tényleg elvárjuk egy miniszterelnöktől, hogy napi 24 órában felügyelje a titkosszolgálat mind a hatvan alkalmazottját? Az a tény, hogy a titkosszolgálat a kormányfő felügyelete alatt működik, már elegendő ok arra, hogy az esetleges hibáikért, amikről nem is tudunk, nekem kell vállalni a politikai felelősséget? – tette fel a kérdést Juncker.

Juncker érvelése nem győzte meg a szocialistákat, így a kormányfőnek 18 év után távoznia kell a hatalomból. A maastrichti szerződés kidolgozásában és az euró létrehozásában is főszerepet játszó politikus rövid időn belül két fontos posztot veszít, hiszen év elején már leköszönt az euróövezeti országok pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup éléről.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!