2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

Bekerülhet az antifasiszta Ilaria Salis az Európai Parlamentbe + videó

Reális esélye van, hogy az antifasiszta Ilaria Salis bekerüljön az Európai Parlamentbe. Olaszországban nyilvánosságra hozták a parlamenti pártok a jelöltek listáját és Salis egy olyan választókörzetben lett listavezető, ahol nagy valószínűséggel elég szavazatot kap majd ahhoz, hogy EP képviselő lehessen.

  • Bekerülhet az antifasiszta Ilaria Salis az Európai Parlamentbe + videó

Vezető száron, de mosolyogva érkezett meg a tárgyaló terembe Ilaria Salis, aki még tavaly februárban szélsőbalos csoport tagjaként több napon keresztül szinte hajtóvadászatot rendezett Budapesten. A banda viperákkal és más eszközökkel ütötte-verte a kiszemelt áldozatait, a végrehajtott öt akcióban kilenc embert sebesítettek meg.

Ilaria Salis letartóztatása óta panaszkodik a magyar fogvatartási körülményekre, amit fel is használnak olasz választási kampányában.

Roberto Salis: "A láncra és bilincsbe vert lányom képei melyek ellepték a sajtót keveset mutatnak abból, amit valójában átélt az elmúlt 14 hónapban a budapesti börtönben. Különösen az első hónapban, amikor sem váltóruhát, sem tisztálkodási szereket nem biztosítottak számára" - mondta a nő édesapja.

Egyre nagyobb az esélye, hogy a terrorizmussal vádolt olasz antifasiszta európai parlamenti képviselő legyen. A szélsőbaloldali Baloldaliak és Zöldek Szövetsége ugyanis a nőt Észak-Olaszországban listavezetőnek jelölte. 

„Számomra döntő fontosságú, hogy mindent megtegyünk azért, hogy megmentsük Ilaria Salis-t attól a bánásmódtól, amelynek Magyarországon alávetik. Másrészt mind a család, mind mi többször is sürgettük a kormányt, hogy lépjen közbe - ami nem történt meg.” -mondta Ilaria Cucchi baloldali szenátor.

A jobboldalon azonban úgy gondolják, hogy nem szerencsés mentőövnek használni a politikát és egy olyan embert képviselőnek jelölni az Európai Unióba, akit erőszak miatt már négyszer ítéltek el.

„Nekünk olyan jelöltjeink vannak, akiknek nincs bűnlajstromuk, ha nem felkészült szakemberek. Számomra Ilaria Salis jelölése elképzelhetetlen lenne, hiszen 29-szer jelentették fel eddig és 4 alkalommal ítélték el erőszakos bűncselekmények miatt.” - mondta Lucio Malan, a legnagyobb olasz kormánypárt szenátora.

Megválasztása esetén nem csak Ilaria Salis kaphatna mentelmi jogot, de kétes ismertsége az őt jelölő pártnak is jól jönne, hisz általa juthatna be az Európai Parlamentbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robert Fico állapota lassan, de továbbra is javul

Robert Fico állapota lassan, de továbbra is javul

Közben a TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Juraj Blanár külügyminiszter megerősítette, hogy ő fogja helyettesíteni Robert Ficót az ukrajnai helyzettel kapcsolatban júniusban, Svájcban rendezendő konferencián.
Nem akar meleg szeminaristákat felvenni Ferenc pápa

Nem akar meleg szeminaristákat felvenni Ferenc pápa

Elég lesz, túl sok a „buzulás” – hangzott el a pápa szájából az olasz püspöki kar zárt ülésén a minap, utalva arra, hogy ne engedélyezzék a homoszexuális szeminaristák felvételét. Erről írt a The Guardian brit napilap. Ferenc pápa oldott beszélgetésen mondta ezt az olasz püspökök társaságában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!