2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

Bekeményít kiber-fronton Amerika

Az amerikai kormányzat erősíti a kibertámadások elleni védekezést – jelentette be John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, miután Donald Trump elnök aláírta az új kiberbiztonsági stratégiát. 

  • Bekeményít kiber-fronton Amerika

A negyvenoldalas stratégia új irányelveket vázol fel a szövetségi kormányzat és ügynökségek számára azt illetően, hogy hogyan védjék az eddiginél hatékonyabban a saját adatbázisukat, az Egyesült Államok létfontosságú infrastruktúráit, és az amerikai állampolgárok adatait is.

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó a stratégia bemutatásakor tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a változtatásra nagy szükség volt, de – ahogyan fogalmazott – „nemcsak azért, hogy offenzívabbak legyünk a kibertérben, hanem azért is, hogy új, elrettentő struktúrák létrehozásával megmutassunk ellenségeinknek, hogy ellenünk indított támadásaikért nagyobb árat kell majd fizetniük, mint amennyit akarnának”.

A nemzetbiztonsági tanácsadó ugyanakkor leszögezte: az Egyesült Államok nem készül kiberháborúra.

Az új kiberstratégia egy sor elsődleges fontosságú feladatot vázol fel: köztük például globális internetpolitika kidolgozásának szükségességét, vagy kiberbiztonsági szakértők kiképzését.

A stratégiát mind a belbiztonsági minisztérium, mind a külügyi tárca közleményben méltatta. Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter kiemelte, hogy a kibertér védelme „közös felelősség”, a külügyi tárca közleménye pedig azt hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy a kibertámadások ne maradjanak következmények nélkül.

Az új stratégia bejelentését megelőzően a Trump-kormányzat eltörölte elődje erre vonatkozó intézkedéseit. Barack Obama ugyanis kimerítő és hosszadalmas engedélyeztetési eljáráshoz kötötte a hackertámadásokra történő válaszadást. Bolton leszögezte, hogy az Obama-adminisztráció intézkedéseinek megszüntetése késlekedés nélküli válaszadást tesz lehetővé a külföldről érkező hackertámadásokra.

Elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy a kibervédelem erősítését szolgáló új irányelvek kiadása nem sokkal a novemberi, úgynevezett félidős választások előtt történt, amikor – amerikai hírszerzési szakemberek szerint – megszaporodhatnak a számítógépes támadások.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!