2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Külföld

Száznál több a halott, és több mint négyezren sérültek meg

Meghaladja a százat a bejrúti kettős robbanás halálos áldozatainak száma, és még vannak áldozatok az összedőlt épületek romjai alatt - közölte szerdán a Sky News Arabia hírtelevízió a libanoni vöröskeresztre hivatkozva.

  • Száznál több a halott, és több mint négyezren sérültek meg

A híradás szerint a hatalmas erejű detonációban több mint négyezren sérültek meg. Köztük van az ENSZ 48 alkalmazottja és 27 családtagjuk - közölte szerdán az al-Dzsazíra hírtelevízióval Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

George Kettaneh, a helyi vöröskereszt vezetője szerint a szervezet az egészségügyi minisztériummal karöltve próbálja elhelyezni a halottasházakban az áldozatok holttestét, a kórházak már megteltek sérültekkel.

Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek.

A detonáció felért egy földrengés erejével. Hírügynökségek szerint a tizenöt éves libanoni polgárháború idején se történt ilyen erejű robbanás a libanoni fővárosban. Erejére utal, hogy még a Bejrúttól 200 kilométernyire lévő Cipruson is lehetett érezni.

A detonáció következtében több bejrúti városnegyedben keletkeztek károk, a lökéshullámban épületek és gépkocsik tucatjai semmisültek meg, egyes házaknak csak a homlokzata omlott le. Legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint károk keletkeztek a többi között Finnország, Argentína és Kazahsztán libanoni nagykövetségének épületében.

A Sky News Arabia híradása szerint tizennégy órával a robbanás után sok helyütt még mindig nem sikerült eloltani a tüzet. Továbbra is füst gomolyog a bejrúti kikötő felett, épülettörmelék töltötte meg a környékbeli utcákat, mindenütt kiégett gépkocsik láthatók.

A libanoni hadsereg lezárta a környéket és a katasztrófa helyszínéhez vezető utakat.

A robbanások okát még mindig nem tudni.

Az első hírek szerint petárdaraktárban keletkezett tűz okozta az elsőt, a második rendkívüli erősségét pedig az, hogy nagyon nagy mennyiségű, 2700 tonna ammónium-nitrát robbant fel, amelyet hat éve kobozott el, és azóta egy kikötői raktárban tárolt a vámhivatal. Ammónium-nitrát robbanására utal az is, hogy szemtanúk szerint utána narancssárga felhő keletkezett. Hasonló, vörösesbarna színe van a nitrátvegyületek robbanása után keletkező, mérgező nitrogén-dioxid gáznak is.

Az ammónium-nitrát vízben jól oldódó só, műtrágya és robbanószerkezetek készítésére is használják. Emlékezetes, hogy Timothy McVeigh 2,2 tonna ammónium-nitráttal robbantotta fel 1995 áprilisában Oklahomában a szövetségi irodaházat. A detonáció 2,3 tonna TNT robbanóerejének felelt meg, és hallani lehetett a várostól 90 kilométerre is. A terrortámadásban 168 ember halt meg.

Egy másik, ammónium-nitráttal összefüggő hatalmas robbanás 1947-ben történt az egyesült államokbeli Texas Cityben, ahol egy 2200 tonna ilyen vegyi anyagot szállító hajón következett be detonáció. A robbanás átterjedt a közeli olajlétesítményekre és egy vegyi üzemre. Legalább 575-en meghaltak, és mintegy 4 ezren megsérültek.

Megmozdult a világ a katasztrófa hírére. Mentőcsapatok indultak útnak, hogy segítsék a libanoni hatóságokat a túlélők utáni kutatásban és humanitárius segélyszállítmányokat ajánlottak fel a világ kormányai. Egyelőre nincs hivatalos magyarázat a szerencsétlenségre, Donald Trump ugyanakkor arról beszélt, hogy támadás érte Libanont.

A tragédia rendkívül érzékeny időben érte az országot.

A lakosság negyede munkanélküli, kétmillió ember a szegénységi küszöb alatt él a vallásilag megosztott 30 százalékban síita, 30 százalékban szunnita, egyharmad részt keresztény, 5 százalékban drúzok lakta arab országban.

A héten hoznak ítéleletet a 2005-ben meggyilkolt kormányfő, Rafik Hariri feltételezett gyilkosainak ügyében. A négy vádlott az iráni támogatással működő Hezbollah tagjai.

A robbanás előtt néhány órával pedig kormányellenes tüntetők csaptak össze az energiaügyi minisztérium előtt a rendőrökkel és elszámoltathatóságot követeltek az ország vezetőitől.

A tragédiára a világ vezetői is reagáltak. Charles Michel az Európai Tanács elnöke szerint az EU készen áll a segítségnyújtásra és minden támogatást megad az országnak.

Donald Trump amerikai elnök kedd este úgy nyilatkozott, hogy tábornokai szerint valószínűleg robbanószerkezet okozhatta a robbanásokat. Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter viszont arról beszélt, hogy "baleset volt, amelyet tűz okozott", és óvatosságra intett a különböző feltételezések kapcsán. "Nem látok okot arra, hogy ne higgyünk a bejrúti jelentéseknek" - mondta az izraeli külügyminiszter.

 

Azbej Tristan: Életmentő segítségre van szüksége Libanonnak

Rövid távon életmentő segítségre van szüksége Libanonnak a bejrúti robbanás után - mondta a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára szerda reggel a közmédia műsorában. 

Azbej Tristan telefonon bejelentkezve közölte, miután egyeztetett Libanon magyarországi nagykövetével és karitatív szervezetekkel, úgy látja, hogy elsősorban katasztrófavédelmi és orvosi segítségre van szüksége Libanonnak.

Hozzátette, több mint 4000-en sérültek meg a keddi kettős robbanásban, és ennyi sérültet képtelen ellátni a helyi egészségügyi rendszer.

Tudni kell azt is, hogy Libanonban jelenleg államcsőd van, és a bejrúti kikötőben a robbanás miatt nagy mennyiségű élelmiszer és gyógyszerkészlet semmisült meg, amelyeket középtávon pótolni kell - mondta.

Hosszú távon pedig újjáépítési segítségre lesz szüksége az államnak, hiszen például egy kórház is megsemmisült a robbanásban - mondta Azbej Tristan.

 

Valószínűleg tűz okozta az ammónium-nitrát berobbanását

Nagy valószínűséggel egy kisebb tűz okozta a bejrúti kikötőben tárolt nagymennyiségű ammónium-nitrát berobbanását kedd este - mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

Hangsúlyozta: "finoman szólva" is szabálytalan 2700 tonna ammónium-nitrát tárolása egy városban.

A pusztítás földrengésszerű volt, Bejrút nyugati része romokban áll, a sebesültek száma már négyezer körül van - tette hozzá.

Libanonban különböző érdekek, szervezetek, vallási közösségek vannak, amelyek között nagy az ellentét - mondta Kis-Benedek József, megjegyezve, nem lenne meglepve, ha a Hezbollah nevű terrorszervezet is érintett lenne.

A Hezbollahnál ugyanis gyakorlat, hogy városok közelében tárol robbanóanyagot - közölte.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója arról beszélt, hogy a közel-keleti terrorszervezetek előszeretettel használják robbanószerkezetekhez az ammónium-nitrátot.

Megsérült a magyar követség épülete, de magyar érintettről nem tud a KKM

A bejrúti robbanásban megsérült a magyar követség épülete, magyar érintettről azonban nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium, segítséget eddig senki sem kért - írta közösségi oldalán a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán. 

Menczer Tamás úgy fogalmazott: a minisztérium megdöbbenéssel értesült a pusztító libanoni robbanásról, és együttérzését fejezi ki az áldozatok családjainak és a sérülteknek, valamint Libanon mellett áll ebben a szörnyű helyzetben.

A nagykövetség kapcsolatban van a helyi hatóságokkal. A követség épületében álmennyezetek szakadtak le és ablakok törtek be, ahogy több munkatársuk lakásán is - közölte az államtitkár.

Kollégáik jól vannak, készek arra, hogy szükség esetén segítsék a magyar állampolgárokat - tette hozzá.

Libanon fővárosában, Bejrútban kedd este történt robbanás, amelynek több ezer sebesültje és már száznál több halottja van. A robbanás a bejrúti kikötő körzetében történt, ott, ahol több robbanóanyag-raktár - más források szerint vegyianyagraktár - található. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A robbanás oka egyelőre ismeretlen.

Korábban:

Robbanás történt Libanon fővárosában, Bejrút belvárosában, a kikötőben

Egyelőre nem tudni, mi okozta a robbanást, de egyes hírek szerint egy tűzijátékraktár robbant fel

Rengeteg épületben keletkezett kár: ablakok törtek be és mennyezetek szakadtak le. Sok embert kórházba kellett vinni

 

 Origo.hu -MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!