2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Külföld

Bejelentette távozását a németországi Türingia kormányfője

Megválasztása után egy nappal bejelentette távozását Türingia miniszterelnöke. Németországban elszabadultak az indulatok miután a tartományi kormányfő választáson a Kereszténydemokrata Unió és a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak párt is ugyanazt a jelöltet támogatta. A kancellár szerint ez megbocsáthatatlan. Angela Merkel a demokrácia sötét napjának nevezte a türingiai választást. A CDU a tartományi parlament feloszlatása nélkül oldaná meg a válságot.

  • Bejelentette távozását a németországi Türingia kormányfője

Német liberális vezető: hiba volt elfogadni az AfD támogatását

Hibázott a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) azzal, hogy jelöltet állított a türingiai tartományi parlament miniszterelnök-választásának harmadik fordulójában, és hiba volt elfogadni az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt támogatásával kialakult választási eredményt - jelentette ki Christian Lindner, az FDP elnöke pénteken Berlinben. 

Az elnökség ülésének szünetében tartott tájékoztatóján elmondta: tévesen mérték fel az AfD reakcióját, nem számoltak azzal, hogy az AfD-s képviselőik kihátrálnak saját jelöltjük mögül és az FDP-s jelöltre szavaznak. Hiba volt az is, hogy jelöltjük, Thomas Kemmerich ilyen körülmények között elfogadta a választás eredményét - mondta az FDP elnöke.

Hangsúlyozta, hogy a liberálisok vállalják a felelősséget és igyekeznek helyrehozni a hibát. Ezért jelentette be Thomas Kemmerich a megválasztása utáni 24 órán belül, hogy távozik a tisztségből - mondta Christian Lindner.

Leszögezte, hogy az FDP teljes mértékben elutasítja az AfD politikáját és semmi szín alatt nem hajlandó együttműködni a párttal.

A CDU a tartományi parlament feloszlatása nélkül oldaná meg a türingiai válságot

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségének pénteki állásfoglalása szerint a helyi törvényhozás (Landtag-) feloszlatása nélkül kell stabil viszonyokat teremteni Türingia tartományban, ahol politikai válság alakult ki annak révén, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt támogatásával választottak miniszterelnököt, aki az országos felháborodás miatt már az első hivatali napján bejelentette távozását. 

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU vezetője az elnökség berlini ülése után felszólította a szociáldemokratákat (SPD) és a Zöldeket, hogy állítsanak olyan miniszterelnök-jelöltet, aki "nem megosztja, hanem egyesíti a tartományt".

Jelezte, hogy a CDU hajlandó lenne megszavazni egy ilyen jelöltet, és ügyektől függően, eseti alapon kívülről támogatni egy kisebbségi kormányt, amelyet az SPD, a Zöldek és a szociáldemokratáktól balra álló Baloldal alkot.

Azonban a CDU nem hajlandó a Baloldal jelöltjét megválasztani kormányfőnek, és nem hajlandó AfD-s jelöltre vagy olyan jelöltre szavazni, aki rászorul az AfD támogatására - mondta Annegret Kramp-Karrenbauer.

Felzúdulást keltett az eset

Hitler fotókkal tiltakoztak Türingiában miután kiderült, hogy a tartományi parlamentben a konzervatív miniszterelnök-jelölt a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért támogatásával szerezte meg a győzelmet.

Az egész országban felzúdulást keltett a türingiai kormányfőválasztás. Korábban ugyanis nem volt arra példa, hogy szélső jobboldali párt segítségével került volna valaki ilyen magas pozícióba.

A tartományi kormány élén eddig egy baloldali politikus, Bodo Ramelow állt. Most is az ő győzelmét tartották a legvalószínűbbnek, mégsem tudott többséget szerezni. A liberális Thomas Kemmerich neve csak a harmadik szavazásnál került elő. A politikus mögé az AFD mellett a Kereszténydemokrata Unió is beállt. 

A türingiai kormányfő választás eredményét meg kellene semmisíteni – így reagált a kancellár, hogy párttársai együtt szavaztak a szélsőjobb Alternatíva Németországért mozgalom tagjaival. Angela Merkel megbocsáthatatlannak nevezte a szavazás kimenetelét.

Szerdán miniszterelnök választást tartottak Türingiában. Ennek a kormányfőnek a megválasztása egyedülálló folyamat, ami ellentmond a CDU és személyes meggyőződésemnek, nevezetesen, hogy egyetlen győzelem sem érhető el az Alternatíva Németországért támogatásával. Ez egy keserű nap a demokrácia számára. Ezen a napon szertefoszlottak a CDU értékei és hitvallása. Most mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy tisztázzuk: ez semmiképpen sem egyeztethető össze a CDU nézeteivel és tevékenységével

– mondta a német kancellár. Merkel kirohanásának gyorsan meg lett az eredménye.

Az új türingiai miniszterelnök már be is jelentette lemondását.

A Szabad Demokrata Párttal együtt úgy döntöttünk, hogy kezdeményezzük a türingiai parlament feloszlatását, hogy ezzel lemossuk az AfD szégyenfoltját a miniszterelnöki hivatalról. A kezdeményezés elkerülhetetlenül azzal jár, hogy távozzak a tisztségből, illetve új választást tartsunk a tartományban. Az AfD-vel nem létezett, nem létezik, és nem is lesz együttműködés

- magyarázkodott Thomas Kemmerich.

A tartományi alkotmány szabályai szerint a Landtag feloszlatásához a testület legkevesebb kétharmadának támogatása szükséges. Ezért a liberálisoknak az előrehozott választások kiírásához a Baloldal, a szociáldemokraták és a Zöldek – mellett az AfD-re vagy a CDU-ra is szüksége van.

 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!