2023. 10. 05. Csütörtök Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Külföld

Bejelentette lemondását Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök csütörtökön váratlanul bejelentette, hogy öt és fél év után lemond, legkésőbb február 7-én távozik a miniszterelnöki posztról.

  • Bejelentette lemondását Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök

Ardern könnyeivel küzdve jelentette be, "kifogyott az üzemanyagból". Mint mondta: nehéz öt év van a háta mögött, ő is csak ember, és úgy érzi, félre kell állnia.

"A nyáron még abban bíztam, hogy sikerül nem csak egy évre, hanem még egy ciklusra felkészülnöm, mert ebben az évben erre lesz szükség, de nem voltam rá képes" - fogalmazott sajtótájékoztatóján a 42 éves, munkáspárti politikus.

"Tudom, hogy most rengeteg találgatás lesz arról, hogy mi a döntés valódi oka, de az egyetlen érdekesség, amelyet említeni tudok, az az, hogy hat, kihívásokkal terhelt év után én is csak ember vagyok. A politikusok is emberek. Megteszünk mindent, amit lehet, egészen addig, amíg lehet és aztán eljön az idő. Számomra most jött el az idő" - magyarázta a leköszönő miniszterelnök

A kormányzó új-zélandi Munkáspárt új vezetőjéről vasárnap döntenek. A párt új vezetője a következő, októberben tartandó általános választásokig miniszterelnök is lesz.

Grant Robertson új-zélandi miniszterelnök-helyettes, közleményben tette világossá, hogy nem indul a Munkáspárt vezetői posztjáért. Ardern úgy vélte, pártja októberben ismét győzni fog.

Ardern azt is elmondta: alig várja, hogy lányával lehessen, amikor idén elkezdi az iskolát, és hozzátette, annak is eljött az ideje, hogy élettársával, Clarke Gayforddal összeházasodjanak.

Jacinda Ardern sokak számára ikonikus személyiség, világszerte elismerést aratott azzal, amilyen empátiával kezelte az ország történetének súlyos tragédiáját, amikor 2019-ben egy fehér fajgyűlölő Christchurch két mecsetében 51 embert meggyilkolt. Emellett kormánya a koronavírus-járványt is sikeresen kezelte. A nők számára világszerte nagy inspirációt jelentett, ő volt a második miniszterelnök a világon, aki hivatali ideje alatt szült.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Karácsony szerint megérdemelt volt a közlekedési cégvezetők prémiuma

Vezércikk: Karácsony szerint megérdemelt volt a közlekedési cégvezetők prémiuma

A mai Vezércikkben a meghívott vendégek karcos és határozott véleményt formáltak Brüsszel – az uniós pénzek feltételeivel kapcsolatos – üzengetéséről, a zuglói szocialista ingatlanbotrány új fejleményeiről, Karácsony Gergely gyenge magyarázkodásáról a gigászi BKV-prémiumok ügyében, továbbá az adatvédelmi szempontból aggályos fővárosi lakógyűlésről.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!