2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Bejelentette indulását a német CDU elnöki tisztségéért két újabb ismert politikus

MTI

2020. február 25., kedd 12:31

Bejelentette indulását a legnagyobb német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért kedden két újabb vezető politikus, Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök és Friedrich Merz, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának korábbi vezetője.

Így már három ismert politikusról tudható, hogy versenybe száll a CDU április 25-re meghirdetett elnökválasztó kongresszusán. Elsőként - egy héttel korábban - Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának vezetője jelenttette be indulását.

A két újabb induló ugyanúgy Berlinben, nemzetközi sajtótájékoztatón ismertette terveit, mint Norbert Röttgen, akinek elemzők szerint a legkisebb esélye van a győzelemre.

Armin Laschet az előző, 2018-as elnökválasztás egyik indulójával, Jens Spahn egészségügyi miniszterrel lépett fel. Hangsúlyozta, hogy egyesíteni akarja a pártot, és ennek jegyében győzelme esetén elnökhelyettesnek javasolja Jens Spahnt.

Friedrich Merz kiemelte, hogy a kancellár, Angela Merkel támogatójaként számon tartott Armin Laschet a folyamatosságot, ő pedig a megújulást képviseli.

MTI