2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Beiktatták az USA legfelső bíráját

Elnézést kért Donald Trump Brett Kavanaugh-tól, amiért, ahogy ő fogalmazott, hazugság-hadjárat zajlott ellene, a Legfelsőbb Bíróságba való kinevezése előtt. A Republikánus Párt által jelölt, most beiktatott főbírót előzőleg több nő is azzal vádolta, hogy szexuálisan zaklatta őket, de az ügyben elrendelt FBI-vizsgálat nem talált erre bizonyítékot.

  • Beiktatták az USA legfelső bíráját

„A ma esti procedúrát szeretném máshogy kezdeni, mint bármely más hasonló súlyú eseményt. Nemzetünk nevében szeretnék bocsánatot kérni Brett-től és az egész Kavanaugh családtól, azért a szörnyű fájdalomért és szenvedésért, amit el kellett viselniük. Azok, akik a hazánkat szolgálják, nem azt érdemlik, hogy hazugságokon és megtévesztésen alapuló politikai hadjáratot folytassanak ellenük. Ami a Kavanaugh családdal történt, teljes mértékben sérti az igazságosság, a tisztesség és a korrekt eljárás fogalmát. A mi országunkban egy férfi vagy nő mindig ártatlan, amíg a bűnösségét nem bizonyítják.” – mondta rendhagyó beszédében Donald Trump, amerikai elnök a főbíró kinevezése előtt.  

A Republikánus Párt által a Legfelsőbb Bíróságba jelölt Brett Kavanaugh-t azzal vádolta meg több nő is, hogy még diákként szexuálisan zaklatta őket; a férfit végül tisztázta a Szenátus igazságügyi bizottsága által kért FBI-vizsgálat.

Kavanaugh beszédében jelezte: főbíróként nem azt az arcát mutatja majd, amit a bizottsági meghallgatáson, ahol indulatos vitába keveredett az őt kérdező szenátorokkal, és többször el is sírta magát.

„A szenátusi kinevezési folyamat indulatos és érzelmes volt. Ennek a folyamatnak vége. Most már arra koncentrálók, hogy a lehető legjobb bíró legyek. Hálával, nem pedig keserűséggel foglalom el ezt a hivatalt. A Legfelsőbb Bíróságban a stabilitás és egység erejét képviselem majd. Nagyszerű bíró akarok lenni, minden amerikai számára” – mondta Brett Kavanaugh.

„Nagyon keményen dolgozom ezért. Nem azért neveztek ki, hogy valamelyik pártot vagy érdeket szolgáljam, hanem hogy egy nemzetet szolgáljak. Az amerikai alkotmány és a törvények mindenkit egyformán védenek” – tette hozzá. Kavanaugh külön hangsúlyozta: küzdeni fog a nők jogaiért a Legfelsőbb Bíróság tagjaként is.

„Anyám úttörő volt a női jogászok ügyében. Pályafutásom során keményen dolgoztam, hogy segítsem a nők előrejutását. A nők még mindig sok akadállyal szembesülnek a munkahelyeken, és mindannyiunk felelőssége, hogy ezzel foglalkozzunk. Washingtoni 12 évem alatt jogászaim többsége nő volt, és csaknem mindannyian a Legfelsőbb Bíróság jogászai lettek” – mondta a Legfelsőbb Bíróság új tagja.

Brett Kavanaugh beiktatásával egy fős többségbe kerültek a republikánus hátterű bírák a Legfelsőbb Bíróságban, amelynek tagjai életük végéig a testületben maradnak - vagyis évtizedekre megváltozhat a bíróság hozzáállása egyes fontos társadalmi kérdésekben. Az abortusz-ellenes csoportok például azt várják Kavanaugh-tól, hogy döntéseivel támogatja majd a mozgalmukat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!