2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napi aktuális 06:30

Külföld

Beiktatták az új osztrák kormányt

Letette a hivatali esküt az új osztrák kormány. A beiktatásra azért volt szükség, mert Sebastian Kurz kancellár felmentette a szabadságpárti belügyminisztert, amire válaszul annak pártja kilépett a kormányból. Közben a videó-botrányt kirobbantó német humorista várhatóan este 8 órakor újabb részleteket fog nyilvánosságra hozni a titokban felvett videóból.

A bécsi Hofburgban tartották az új orsztrák kormány beiktatási ceremóniáját. A korábban baloldali zöld színekben politizáló Alexander Van der Bellen köztársasági elnök az Egyesült Európát méltatta, majd megpróbálta összegezni az osztrák politikát megrengető szövevényes politikai botrányt.

 

A szabadságpárti belügyminiszter Herbert Kickl leváltása miatt tört ki a kormányválság. A szabadságpártiak úgy érveltek, hogy elegendő lett volna a botrányba keveredett Heinz-Christian Strache alkancellár lemondása. A kancellár azonban mégis felmentette a belügyminisztert, szerinte ugyanis szabadságpárti politikus nem irányíthatja a pártársa ügyében indított vizsgálatot. A Szabadságpárt ezután visszahívta minisztereit, a koalíció pedig összeomlott.

Szerintem most a következő a nagyon fontos: mindent meg kell tegyünk azért, hogy ez a pártválság ne váljon az állam válságává

közölte Kurz akinek lehet, hogy már csak 3 napja maradt a hatalomban. Hétfőn ugyanis a parlamentben bizalmatlansági szavazást tartanak, ahol mind a Szabadságpárt, mind az ellenzéki Szociáldemokrata Párt igennel voksolhat.

Arra a kérdésre még nincs válasz, hogy ki adott megrendelést és ki hajtotta végre az akciót, ami Heinz-Christian Strache bukásán túl megrengette az országot. Ausztriában most sokan félnek, hogy újabb részleteket hoznak nyilvánosságra a beszélgetésből, amin Strache újabb politikusokról mondhat kompromittáló dolgokat.

Sokan ezt a weboldalt fürkészik most, amin mindössze egy visszaszámláló látható. Az oldalt egy német humorista Jan Böhmermann indította, akinek köze volt a videó megjelentetéséhez. A visszaszámlálás este 20 órakor ér véget, Böhremann akkor újabb nagy dobással áll elő, a német közszolgálati adón, a ZDF-en, ahol a műsora is fut.

A német parlament elnöke Wolfhang Schauble szerint több jel is arra utal, hogy jól megszervezett titkosszolgálati akció történt. Ezt a véleményt azok a titkosszolgálati területen jártas szakértők is osztják, akik szerint tudatos munkával, komoly összeget ráfordítva tudták lépre csalni Strachét. Bár van aki az oroszokra mutogat, amit Moszkva cáfolt. Mások szerint a megrendelőt azok között kellene keresni, akik a Szabdságpárt lejáratásával akarják megakadályozni az európai jobb-közép erők és a radikális jobboldal összefogását. Angela Merkel korábban kategorikusan kizárta a Néppárt és az eurokritikus, bevándorlásellenes erők koalícióját. Erre eddig csak Ausztrában volt példa: az osztrák Néppárt és Szabdságpárt sikeresen kormányzott, egészen a most kirobbant válságig.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!