2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Beiktatták az új osztrák kormányt

Letette a hivatali esküt az új osztrák kormány. A beiktatásra azért volt szükség, mert Sebastian Kurz kancellár felmentette a szabadságpárti belügyminisztert, amire válaszul annak pártja kilépett a kormányból. Közben a videó-botrányt kirobbantó német humorista várhatóan este 8 órakor újabb részleteket fog nyilvánosságra hozni a titokban felvett videóból.

  • Beiktatták az új osztrák kormányt

A bécsi Hofburgban tartották az új orsztrák kormány beiktatási ceremóniáját. A korábban baloldali zöld színekben politizáló Alexander Van der Bellen köztársasági elnök az Egyesült Európát méltatta, majd megpróbálta összegezni az osztrák politikát megrengető szövevényes politikai botrányt.

 

A szabadságpárti belügyminiszter Herbert Kickl leváltása miatt tört ki a kormányválság. A szabadságpártiak úgy érveltek, hogy elegendő lett volna a botrányba keveredett Heinz-Christian Strache alkancellár lemondása. A kancellár azonban mégis felmentette a belügyminisztert, szerinte ugyanis szabadságpárti politikus nem irányíthatja a pártársa ügyében indított vizsgálatot. A Szabadságpárt ezután visszahívta minisztereit, a koalíció pedig összeomlott.

Szerintem most a következő a nagyon fontos: mindent meg kell tegyünk azért, hogy ez a pártválság ne váljon az állam válságává

közölte Kurz akinek lehet, hogy már csak 3 napja maradt a hatalomban. Hétfőn ugyanis a parlamentben bizalmatlansági szavazást tartanak, ahol mind a Szabadságpárt, mind az ellenzéki Szociáldemokrata Párt igennel voksolhat.

Arra a kérdésre még nincs válasz, hogy ki adott megrendelést és ki hajtotta végre az akciót, ami Heinz-Christian Strache bukásán túl megrengette az országot. Ausztriában most sokan félnek, hogy újabb részleteket hoznak nyilvánosságra a beszélgetésből, amin Strache újabb politikusokról mondhat kompromittáló dolgokat.

Sokan ezt a weboldalt fürkészik most, amin mindössze egy visszaszámláló látható. Az oldalt egy német humorista Jan Böhmermann indította, akinek köze volt a videó megjelentetéséhez. A visszaszámlálás este 20 órakor ér véget, Böhremann akkor újabb nagy dobással áll elő, a német közszolgálati adón, a ZDF-en, ahol a műsora is fut.

A német parlament elnöke Wolfhang Schauble szerint több jel is arra utal, hogy jól megszervezett titkosszolgálati akció történt. Ezt a véleményt azok a titkosszolgálati területen jártas szakértők is osztják, akik szerint tudatos munkával, komoly összeget ráfordítva tudták lépre csalni Strachét. Bár van aki az oroszokra mutogat, amit Moszkva cáfolt. Mások szerint a megrendelőt azok között kellene keresni, akik a Szabdságpárt lejáratásával akarják megakadályozni az európai jobb-közép erők és a radikális jobboldal összefogását. Angela Merkel korábban kategorikusan kizárta a Néppárt és az eurokritikus, bevándorlásellenes erők koalícióját. Erre eddig csak Ausztrában volt példa: az osztrák Néppárt és Szabdságpárt sikeresen kormányzott, egészen a most kirobbant válságig.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!