2023. 10. 01. Vasárnap Malvin napja
Jelenleg a TV-ben:

Szikla - lángok ölelésében

Következik:

Radar 00:05

Külföld

Beiktatták a szakadárok önjelölt vezetőit

Beiktatták hivatalába a donecki szakadárok vasárnap megválasztott vezetőjét. A kelet-ukrajnai voksolások végeredményét sem Kijev, sem a Nyugat nem ismeri el. Az ukrán elnök szerint a hétvégi szavazások sértik a kelet-ukrajnai harcokat lezáró tűzszüneti megállapodást. Az államfő tanácsadója szerint ettől függetlenül a kormányerők nem indítanak ismét támadást a szeparatisták ellen.

Látványos külsőségek közt tette le a hivatali esküt a donecki szakadárok immár szavazatokkal is megerősített önjelölt vezetője. „Becsülettel viselem a Donecki Népköztársaság zászlaját. Veletek együtt újraépítjük a házainkat, az erőműveinket, a bányáinkat. Visszatérünk az elpusztított házakba. Együtt neveljük fel és tanítjuk a gyermekeinket. És nem robbannak bombák az utcáinkon” – fogalmazott Alekszander Zakarcsenko.

A szakadár területeken tartott hétvégi voksolások után Petro Porosenko elnök összehívta az ukrán biztonsági tanácsot. Az államfő szerint a lázadók által rendezett választások sértik a szeptember 5-ei minszki megállapodást és veszélybe sodorják a békefolyamatokat.

„Ennek a bohózatnak, amit tankokkal és gépfegyverekkel irányítottak, semmi köze az emberek érzéseihez, és nem lehet választásoknak hívni ezeket a szó szoros értelmében. Gengszterek, terroristák és behatolók koronázták meg magukat, helyettesnek, miniszternek, miniszterelnöknek, sőt még királynak és uralkodónak is, de bármit is tesznek ezek az emberek a fejükre, csak behatolók, gyilkosok és tolvajok maradnak” – mondta Petro Porosenko.

A kijevi kormány visszavonná Doneck és Luhanszk régió különleges jogállását, amely háromévnyi részleges autonómiát biztosít a két területnek. Az ukrán elnök tanácsadója ugyanakkor leszögezte: ez nem jelenti azt, hogy a kormányerők ismét támadást indítanak a szakadár régiókban.

A voksolást a Nyugat sem ismeri el – ezt már hivatalosan jelezte az Egyesült Államok külügyi szóvivője. „Világossá akartuk tenni, hogy nem ismerjük el legitimnek ezeket a vezetőket, ezért nem is dolgozunk velük együtt. És nem ismerjük el azt sem, hogy ők irányítják Ukrajna ezen részét” – mondta Jen Psaki külügyi szóvivő.

Francois Hollande francia államfő arra szólította fel Vlagyimir Putyin elnököt, hogy ne ismerje el a kelet-ukrajnai szakadár régiókban megrendezett választást, amely szerinte megkérdőjelezi az ország területi integritását. A Kanadában tartózkodó Francois Hollande emellett kijelentette, hogy bár az Oroszországot sújtó nemzetközi szankciók fontosak, de nem szabad, hogy ez legyen az egyetlen válaszintézkedés.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!