2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem - Körhinta 17:25

Külföld

Barroso: Nincs visszaút a normális kerékvágásba

A válság ugyan még nem ért véget, de már megkezdődött a javulás – jelentette ki José Manuel Barroso az unió helyzetét értékelve. Az Európai Bizottság elnöke közölte: még a jövő májusi európai parlamenti választások előtt javaslatokat terjeszt elő az uniós szerződés módosítására a tagállamok együttműködésének fejlesztése érdekében.

Évet értékelt az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso Strasbourgban, az európai parlamenti képviselők előtt azt mondta: bár az európai válságból való kilábalás ügyében már vannak biztató jelek, az eurózóna még mindig nem nyerte vissza a befektetők bizalmát. „Ennek a törékeny fellendülésnek az idején a legnagyobb veszély, amit látok az politikai, ez a visszaesés lehetőségének legnagyobb veszélye. A krízis ezen pontján a kormányok munkája az, hogy megbízhatóságot és kiszámíthatóságot teremtsen, aminek a piacok még mindig híján vannak” – fogalmazott Barroso.

Az Európai Bizottság elnöke óva intette a tagállamokat attól, hogy elégedetten hátradőljenek, miközben a munkanélküliség rekordmagasságokba emelkedett az unióban. „Ne kövessünk el hibát. Nincs visszaút a normális kerékvágásba. Néhányan azt hiszik, hogy ezután minden olyan lesz, mint régen. Tévednek, ez a válság másmilyen, ez nem egy ciklikus, hanem egy strukturális válság. Nem térünk vissza soha a régi normális dolgokhoz, új normális dolgokat kell kialakítanunk” – mondta az EB elnöke.

Barroso szerint erős mechanizmusra van szükség az Európai Unió alapelveinek védelmében. Szükségesnek tartaná például, hogy legyen egy köztes eszköz az uniós szerződés 7. cikkelye, azaz a szavazatkorlátozás, valamint a kötelezettségszegési eljárások között. Beszédében Barroso kitért az energiahatékonyságra és a klímavédelemre is: még az idén bejelentik, hogy milyen hosszútávú stratégiát képzelnek el ezen a területen. Ugyanakkor a telekommunikáció egységes piacosításáról is beszélt. Ennek hatására Barroso szerint idővel megszűnhetnek a roaming díjak és javulhat a fogyasztóvédelem is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megjött a franciák esze?

Megjött a franciák esze?

Ha most lenne a francia köztársasági elnökválasztás, Marine Le Pen legyőzné Édouard Philippe korábbi miniszterelnököt és Gabriel Attal jelenlegi miniszterelnököt is - derül ki a „Le Figaro” választási elemzéséből, amelyet egy exkluzív felmérés támaszt alá.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!