2017. december 11.,
hétfő, Árpád napja

13°

Bankbotrány: a kartellek oldalán, a lakosság ellen

HF

2012. július 18., szerda 14:13

A globális bankbotrányban Anglia és Amerika mellett már Dél-Korea is érintett. A három ország bankjait kamatok manipulálásával, adókerüléssel és mexikói drogkartellek, valamint terroristák számára végzett pénzmosással vádolják. Az ügyben nyomozás indult.

Anglia és Amerika után Dél-Koreába is elértek a globális bankbotrány szálai. Az ország négy legnagyobb pénzintézete manipulálta az úgynevezett letéti igazolásokat, amelyek árfolyama többek között a lakossági hitelek kamatát határozza meg. A dél-koreai bankfelügyelet szerint lakáshitelekért emiatt 2-2,5 százalékkal többet kellett fizetni.

Manipuláltak

Bankközi kamatot manipuláltak a brit bankok is. A Barclays kereskedői egy tucat másik pénzintézettel együtt kényük-kedvük szerint változtatták, hogy mennyiért adnak egymásnak kölcsön. A brit parlament meghallgatásán kiderült, hogy a bankfelügyelet is tudott a csalásról. „A tanulság, hogy a bankok élénkíteni tudták a hitelezést, ami  más módszerrel korábban nem ment, csak úgy, hogy manipulálták az irányadó kamatot” – ismerte el Mervyn King, a brit jegybank elnöke.

A kartellek oldalán

A botrányban a Barclays mellett egy másik nagybank, az HSBC is érintett. Ellenük az Egyesült Államokban is eljárás indult. Az itteni vezetőknek viszont a piacbefolyásoláshoz képest „pitiáner” csalások miatt kell magyarázkodni. A bank mexikói drogkereskedők és nemzetközi embargóval sújtott iráni vezetők pénzügyeit intézte, és offshore vállalkozásoknak segített az adóelkerülésben. „Elismerem, hogy a szigorú szabályozás ellenére is komoly hibákat vétettük. Minden bank tanulhat ebből, amelyik Amerikában működik” – mondta David Bagley, az HSBC egyik vezetője.

A politikusok évek óta követelik a bankfelügyeletek szigorítását, szakértők szerint előbb-utóbb valamennyi ügy ide vezet majd.

Forrás: Hír TV