2020. augusztus 12.,
szerda, Klára napja

Bangladesben nem jelentek meg gyűjtőponton a hazatelepítésre kiválasztott rohingja menekültek

Hír TV

2019. augusztus 22., csütörtök 11:09

Nem jelentek meg a kijelölt bangladesi gyűjtőponton a szomszédos Mianmarból érkezett, a rohingja muzulmán kisebbséghez tartozó menekültek, akiknek a bangladesi hatóságok és az ENSZ illetékesei felajánlották, hogy segítenek nekik hazatérni - közölte csütörtökön Abul Kalam, a visszatelepítésükért felelős bangladesi kormánybiztos sajtóértekezletén.

Kiemelte, hogy senki sem egyezett bele a visszatérésbe abból a 295 családból, akit korábban a bangladesi kormány, valamint az ENSZ menekültügyi hivatalának munkatársai erről megkérdeztek.

A buddhista többségű Mianmar korábban arról számolt be, hogy a visszatelepítés csütörtöktől kezdődik.

Az előzetes szűrés alapján a mianmari hatóságok 1056 családból közel 3500 embert nyilvánítottak "alkalmasnak" a hazatelepítésre.

Két évvel ezelőtt a mianmari hadsereg kegyetlenül megtorolta a helyi felkelők támadásait. A hadműveletekben részt vevő kormánykatonákat utóbb népirtással, nemi erőszakkal és gyújtogatással vádolták meg. A megtorló hadműveletek elől a nyugat-mianmari Arakán államból csaknem 740 ezer rohingja menekült át a szomszédos Bangladesbe, ahonnan addig nem hajlandók visszatérni, amíg nem szavatolják biztonságukat.

MTI