2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Baloldali győzelem Koszovóban, szocialista siker Katalóniában

Baloldali győzelem született a koszovói előrehozott parlamenti választásokon és a katalóniai regionális voksoláson is. A balkáni országban az Önrendelkezés nevű platform kapta a legtöbb szavazatot. A spanyol tartományban is a szocialisták nyertek, de a függetlenségi pártok szereztek többséget a törvényhozásban.

  • Baloldali győzelem Koszovóban, szocialista siker Katalóniában

A baloldali Önrendelkezés nevű tömörülés miniszterelnök-jelöltje az elsők között járult az urnákhoz a vasárnapi koszovói előrehozott választásokon.

A legerősebb párt első embere, Albin Kurti Pristinában adta le szavazatát, majd készségesen válaszolt a sajtó munkatársainak feltett kérdéseire.

A választási eredményre nem kellett sokat várni, hétfőn délelőtt ismertették az adatokat. Az Önrendelkezés magabiztos győzelmet aratott, miután a tömörülésre a szavazópolgárok 48 százaléka adta a voksát.

A második helyen a korábban Hashim Thaci volt államfő vezette Koszovói Demokrata Párt végzett a szavazatok 17 százalékával, a harmadik pedig az Isa Mustafa volt miniszterelnök vezette Koszovói Demokrata Szövetség lett 13 százalékkal.

Negyedik erőként bejutott még a törvényhozásba a Szövetség Koszovó Jövőjéért nevű párt, de a többi albán platform nem érte el a szükséges parlamenti küszöböt.

Elemzők hosszas koalíciós tárgyalásokra számítanak. Az egyeztetések kiemelt témája lesz a köztársasági elnök személye, az uniós csatalakozás kérdése és az ország Szerbiához fűződő viszonya.

Komoly tétje volt Spanyolország leggazdagabb tartományában is a helyi választásnak. Katalóniában rendkívül szigorú egészségügyi előírások közepette várták a voksolásra jogosultakat.

A regionális választások nyugalmát nőjogi aktivisták akciója zavarta meg Barcelonában. Többen félmeztelenül tiltakoztak az egyik legnagyobb politikai erő, a VOX párt ellen. Állításuk szerint a tömörülés fasiszta és hatalomra jutása esetén olyan nacionalista politikát fog folytatni, ami káros a tartományra nézve.

A választási részvétel alacsony volt, a több mint 5 és félmillió szavazásra jogosult személy alig több mint fele adta le a voksát, ezért már hétfőn délelőtt meglett a végeredmény.

A parlamenti választást a Katalán Szocialista Párt nyerte. Bár a baloldali tömörülés kétszer annyi mandátumot szerzett, mint az előző voksoláson, kérdéses, hogy tud-e kormányt alakítani, mivel a függetlenségi pártok együtt többséget szereztek az új törvényhozásban.

Szakértők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy elhúzódó egyeztetések várhatók a tömörülések között.

A legfontosabb téma ugyanis a Spanyolországtól való elszakadás kérdése lesz, ami hosszú ideje nagy mértékben megosztja a pártokat.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Menczer Tamás: Megvan a 20.000 aláírás! + videó

Néhány óra alatt összegyűjtötte az európai parlamenti választáshoz szükséges húszezer aláírást a Fidesz–KDNP - jelentette be a kormánypártok kommunikációs igazgatója. Menczer Tamás azt mondta: a munkát folytatják, a cél, hogy minél több emberhez jussanak el.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!