2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Balkáni áradat fenyegeti Torockót

Megjelent az MCC Magyar Összetartozás Intézete Látkép című sorozatának 4. része. Balázs D. Attila tanulmánya most Torockóról szól, ahonnan a járvány után elmaradoztak a magyar utazók. A csodás fekvésű erdélyi falu emiatt viszont súlyos balkáni árat fizethet.

  • Balkáni áradat fenyegeti Torockót

Torockó Erdély azon helyszíne, amely a magyarság számára különleges, már-már zarándokhelyi jelentőségű. Nem véletlenül készültek már a XIX. század végén csodás képeslapok róla és környékéről. Az utóbbi években viszont elmaradoztak a magyar utazók, amiért súlyos balkáni árat fizethet ez a kis magyar sziget. [...]

A pandémia lezárta a határokat, megnehezítette a torockói magyar „zarándokok” dolgát. Mindeközben a belföldi turizmusra összpontosító Románia felfedezte a mi ékkövünket. A fogalmazásért hadd ne kérjek elnézést, hiszen Torockó már az Árpád-kortól magyar településnek számít. A legendaszámba menő német származtatást maga a jeles történész, Jakó Zsigmond cáfolta meg évtizedekkel ezelőtt.

Négy éve tehát felfigyelt a románság arra, hogy létezik egy „Rimetea” nevű, igen tiszta, civilizált, szép fekvésű, jó úton megközelíthető település fent, „Alba” megyében, ahol jól el lehet tölteni egy hétvégét. A magyar utazók egyik legfelkapottabb erdélyi célpontjának azután alakultak át gyökeresen a mindennapjai, miután Torockó időközben több román turisztikai elismerést is bezsebelt, és ezt az internet népe is felkapta. […]

Hogy itt hol van a probléma? – teheti fel a laikus a kérdést. Nos ott, hogy ez az újfajta turistaáradat könnyen rossz vért szülhet Torockón a történelmi amnéziában szenvedő románság révén. Azon túl, hogy a magyar utazót a balkáni hatások elrettenthetik, a település etnikai összetétele is megváltozhat.

 

A teljes cikket ITT olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!