2020. július 13.,
hétfő, Jenő napja

Balesetet szenvedett az amerikai tengerészgyalogság két gépe

MTI

2018. december 6., csütörtök 07:30, frissítve: csütörtök 12:31

Újabb amerikai hadgyakorlat végződött balesettel Japán partjainál. Az incidens során több tengerészgyalogos eltűnt, a keresési folyamatok javában zajlanak.

Egy utántöltő és egy vadászgép ütközött össze Japán partjainál. A két gép a szokásos gyakorlatozásra szállt fel az Ivakuni légibázisról, de nem sokkal később elvesztették velük a kapcsolatot. Ivakuni annak a három japán légi támaszpontnak az egyike, ahol az Egyesült Államok tengerészgyalogsága a vadászgépeit állomásoztatja.

 

„Örülök, hogy az Egyesült Államok és Japán ilyen hatékonyan együttműködött. Szeretném megköszönni a japán védelmi erőknek, hogy ilyen gyorsan csatlakoztak a keresési és mentési műveletekhez” – nyilatkozta William Hagerty amerikai nagykövet.

 

A balesetben heten tűntek el, két embert sikerült eddig megtalálni. A vadászgépet vezető pilótát az Ivakuni légi támaszponton ápolják. Egy tengerészgyalogost pedig kórházba küldtek kivizsgálásra.

„A legfontosabb feladatunk jelen pillanatban az eltűnt tengerészgyalogosok a megkeresése és megmentése. Minden tőlünk telhetőt megteszünk” – ígérte Takeshi Iwaya japán védelmi miniszter.

Nem ez volt az Egyesült Államok első katonai balesete Japánban, tavaly novemberben egy amerikai rombolóhajónak csapódott egy japán vontatóhajó egy gyakorlat során, egy hónappal később pedig egy katonai helikopter ablaka zuhant rá egy iskola udvarára Okinawa szigetén, egy tanuló könnyebben megsérült.