2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

Azonnali teljes csapatkivonásra szólították fel az arab koalíciót a síita lázadók

A jemeni kormány ellen lázadó síita húszik kedden felszólították a kormányt támogató arab koalíciót, hogy azonnal és teljes egészében vonja ki csapatait Jemenből.

  • Azonnali teljes csapatkivonásra szólították fel az arab koalíciót a síita lázadók

A felszólítás előzménye, hogy a koalícióban szerepet vállaló Egyesült Arab Emírségek nemrég több egységet kivont a polgárháború sújtotta országból.

"Követeljük az agresszoroktól, hogy hagyják el Jemen területét" - áll Mohamed Ali al-Húszi, a síita felkelők egyik vezetőjének mikroblog-bejegyzésében. Leszögezte, hogy "semmiféle agressziót nem tűrnek el", így a jemeni légtér megsértését sem. Bejegyzésében azt is hozzátette, hogy a koalícióban részt vevő kormányok új fegyvereik kipróbálására használják a húszik ellenőrzése alatt álló jemeni területeket.

Június végén Abu-Dzabi cáfolta, hogy csapatkivonást hajtana végre Jemenből, a héten azonban magas rangú emírségekbeli tisztségviselők elismerték, hogy csökkentették a jemeni kontingens létszámát.

Elemzők úgy vélték, a döntésnek köze van ahhoz, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az emírségekben júniusban tett látogatásán hangsúlyozta: nemzetközi programot igyekszik létrehozni a Hormuzi-szoros védelmére, ehhez pedig szükség van a térségbeli országok haderejére is.

Több nyugati diplomáciai forrás szerint az Egyesült Arab Emírségek elsősorban a dél-jemeni Ádenből és a Vörös-tenger partján fekvő Hodeida tartományból vont ki csapatokat. A források szerint ezeken a területeken az arab koalícióhoz hű milíciák folytatják majd a harcot a húszik ellen.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között.

A húszik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita felkelők térnyerésének következtében.

Nemzetközi emberi jogi és humanitárius szervezetek többször felszólaltak a koalíció hadműveletei ellen, a légicsapásoknak az évek során ugyanis rengeteg civil, köztük sok gyerek is áldozatául esett.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!