2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Az USA szerint a letartóztatott Huawei-vezető Pekingnek kémkedhet

Nem politikai ügy a Huawei-vezető letartóztatása – szögezte le a kanadai miniszterelnök. A nőt Vancouver repterén tartóztatták le, az Egyesült Államok kérésére. Washington nem közölte, mivel vádolja a kínai óriáscég pénzügyi igazgatóját, de Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója arra utalt, hogy a Huawei a pekingi kormánynak kémkedhet.

  • Az USA szerint a letartóztatott Huawei-vezető Pekingnek kémkedhet

Meng Van-csóut, a kínai óriásvállalat, a Huawei alapítójának lányát múlt szombaton tartóztatták le Vancouver repülőterén, de ezt a kanadai hatóságok csak szerdán, első bírósági meghallgatásakor hozták nyilvánosságra.

Justin Trudeau miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: nem politikai ügyről van szó, kormányának nincs köze a letartóztatáshoz.

„Biztosíthatok mindenkit, hogy a mi országunkban független az igazságszolgáltatás, és a megfelelő hatóságok bármilyen politikai részvétel vagy beavatkozás nélkül jártak el ebben az ügyben. További kommentároktól tartózkodnék, a közlési embargó miatt” – mondta Trudeau.

Azt, hogy pontosan mit követett el Meng, nem közölhetik a kanadai hatóságok, mert a nő ezt megtiltotta, a bíróság jóváhagyásával. Kanada az Egyesült Államok kiadatási kérelmére hivatkozik.

Részleteket John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó sem volt hajlandó elárulni a sajtónak, helyette általánosságban kijelentette: nagyon aggasztónak tartja, hogy egyes kínai cégek a pekingi kormány meghosszabbított kezeként működhetnek.

Washington régóta nemzetbiztonsági fenyegetésként kezeli a Huaweit, a Kongresszus már többször is jelezte, hogy a kínai távközlési vállalat kémkedésre használhatja a legújabb generációs telefonjait. Sajtóértesülések szerint ezért az Egyesült Államok arra figyelmeztette szövetségeseit, hogy hagyjanak fel a Huawei készülékek használatával.

Kína közben Meng azonnali szabadon bocsátását követeli, a külügyminisztérium közlése szerint az indoklás nélküli fogva tartás sérti a nő emberi jogait. A Huawei pedig úgy nyilatkozott, hogy az amerikai kormány nyomásgyakorlásáról van szó, ami szembemegy a szabad verseny szellemiségével.

Az ügyben pénteken újabb bírósági meghallgatást tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!