2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 2. 03:00

Külföld

Az USA felfegyverzi a kurdokat az iszlamisták ellen

Az amerikai kormány megkezdte az iraki kurd hadsereg felfegyverzését, hogy szembe tudjanak szállni az iszlamistákkal. Amerikai repülőkről élelmiszer-szállítmányokat is ledobtak a kurd és keresztény lakosságnak. Amerika azért támogatja inkább a kurdokat az iszlamisták elleni harcban, mert az iraki kormányt és a hadsereget korruptnak tartja. Irakban belpolitikai válság is van, egy bírósági döntés értelmében az eddigi kormányfőt, Núri al Malikit nem lehet megbízni kormányalakítással.

Az Iszlám Állam szélsőséges fegyveres csoportja különös kegyetlenséggel gyilkol le mindenkit, aki nem az iszlám vallás híve. Eddig több száz jazidit megöltek, asszonyaikat pedig rabszolgaként hurcolták el. Az iraki miniszterelnök korábban azt ígérte, hogy megvédi a kisebbségeket az Iszlám Állam fegyvereseitől, a hadsereget ugyanakkor korábban meggyengítették, a katonák sokszor elmenekülnek a harcok elől. „Az elmúlt években attól tartott, hogy meg fogják puccsolni belülről, ezért az iraki hadsereget kézi vezérléssel irányította. Tehát van az irodája, az elnöki irodája alatt egy szervezet, amelyen keresztül ő közvetlenül tud utasításokat adni. Tehát nem a honvédelmi miniszteren, vezérkari főnökön keresztül” – mondta Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa.

Maliki most éppen attól tart, hogy az államfő hajt végre puccsot ellene, ezért a bagdadi utcákra vezényelte az iraki rendőrség különleges egységeinek tagjait. Ezzel párhuzamosan televíziós beszédbe rótta meg az államfőt, mert nem kérte kormányalakításra őt. „Az ország elnöke kétszer is megsértette az alkotmányt. Először akkor, amikor meghosszabbította a kinevezési határidőt, másodszor pedig akkor szándékosan nem kérte fel kormány alakításra a győztes koalíció jelöltjét” – mondta Núri el-Máliki iraki miniszterelnök.


El-Máliki síita blokkja megnyerte ugyan az április 30-i parlamenti választásokat, de nem szerzett parlamenti többséget hozzá. Az eddig miniszterelnök továbbra is magának követeli a posztot, a kurdok és a szunniták azonban nem hajlandók koalícióra lépni vele, őt tartják ugyanis felelősnek az Irakban kialakult helyzetért.

Az iraki államfő nem Núri al-Málikit, hanem egy másik politikust bízott meg a kormányalakítással, noha egy bírósági döntés szerint is az eddigi miniszterelnököt kellett volna felkérnie. Máliki hívei lázadoznak, Amerika viszont üdvözölte az iraki elnök lépését.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!