2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Az USA-ban nem jutnak be, Spanyolországban kérnek menedéket

Miután az Egyesült Államokba nem jutnak be, a dél-amerikai menekültek egy része Spanyolországban kér menedéket. Repülőn utaznak Madridba. Az ibériai országba idén októberig 45 ezren érkeztek.

  • Az USA-ban nem jutnak be, Spanyolországban kérnek menedéket

Az amerikai hatóságok lezárták a világ egyik legforgalmasabb autós határátkelőjét San Ysidronál egy amerikai biztonsági gyakorlat miatt.

„Ez szégyen. Soha nem láttunk még ilyet nagyon szomorú ami történik, az nagyon szomorú” – mondta egy tijuanai lakos.

Az amerikai elnök csütörtökön közölte: engedélyezte a határra vezényelt katonáknak a fegyverhasználatot.

„Ha kell, akkor használnak éles lőfegyvert. Engedélyt adtam rá, ha kell. Remélem, nem kell. De tudják, minimum 500 veszélyes bűnözővel van dolgunk. Nem engedem, hogy a hadsereget kihasználják. Nincs választásom” – mondta Donald Trump.

Odaát, Mexikóban 6 ezer közép-amerikai államokból érkezett ember várja, hogy menedékkérelmet adhasson be az Egyesült Államokba. A hatóságok szerint ez akár fél évig is eltarthat.

A tijuanani polgármester a mexikói kormány és az ENSZ segítségét kérte a humanitárius válság kezeléséhez.

„A belügyminisztérium joga lépéseket készül tenni, amely segítségével megfelelő támogatást tudunk nyújtani a menekülteknek. Kérjük a belügyminisztériumot, és a különböző nemzetközi csoportokat, hogy küldjenek humanitárius segítséget az ENSZ nevében” – mondta Juan Manuel Gastelum, Tijuana polgármestere.

A Hondurasból, El Salvadorból és Guatemalából a szegénység és a bűnözés miatt útnak indult emberek az Egyesült Államokba akarnak jutni. Sokan azonban látva a történteket feladták a reményt arra, hogy bejuthatnak. Inkább eladják mindenüket, és repülőjegyet vesznek, az egykori gyarmattartó, Spanyolországba, majd Madridban kérnek menedéket.

„Szörnyű. Nem készültünk fel a hideg időre. Félek, hogy a gyerekem megbetegszik, és nem lesz pénzünk a kezelésére. Nem pénzt, hanem menedéket kérünk, lehetőséget, hogy dolgozhassunk, mert nem azért jöttünk ide, hogy itt maradjunk, és ne csináljunk semmit. A fiúnkért akarunk dolgozni” – mondta egy El Salvador-i menekült.

A belügyminisztérium szerint 2010 óta 12-szeresére nőtt a menedékkérők száma Spanyolországban. A legtöbben szírek, venezuelaiak, kolumbiaiak, vagy hondurasiak Csak idén októberig 45 ezren érkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!