2024. 09. 17. Kedd Zsófia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Az ukrán kormány azt tervezi, hogy minden adóbevételt biztonsági és védelmi célokra költ

Minden nem katonai kiadást külső finanszírozásból oldana meg Kijev, az adóbevételekre ugyanis a hadseregnek van szüksége. Ukrajna szövetségeseitől egyelőre érkeznek támogatások, de a helyzet egyre nehezebb.

  • Az ukrán kormány azt tervezi, hogy minden adóbevételt biztonsági és védelmi célokra költ

Az ukrán kormány azt tervezi, hogy minden adóbevételt biztonsági és védelmi célokra költ, míg az egyéb kiadásokat külső finanszírozásból kívánja fedezni – mondta újságíróknak kedden Denisz Szmihal ukrán miniszterelnök Kijevben. Az ukrán kormányfő azt is elmondta, hogy Ukrajna az idei év első 8 hónapjában a tavalyi duplájára növelte fegyvergyártását – jelenti a Bloomberg.

Oroszország Ukrajna elleni inváziója az ország költségvetését is érzékenyen érintette, amit Ukrajna szövetségeseinek pénzügyi támogatásai tartanak lélegeztetőgépen. Ukrajna mindemellett a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) is részesül finanszírozásban és hadikiadásait a szövetségeseitől érkező fegyverszállítások is mérséklik. Az ország biztonsági és védelmi erőinél azonban több, mint egymillió ember szolgál, akiknek fizetést is kell biztosítani.

Ugyanakkor bár az ország megállapodott Ukrajna nemzetközi kötvényeinek tulajdonosaival az ország adósságának átrendezéséről, a háború lezárása vagy jelentős lanyhulása nélkül aligha lesz képes visszatérni a piaci finanszírozásra.

A kijevi kormány azonban számíthat az Európai Uniótól és az Egyesült Államoktól érkező, több mint 100 milliárd dolláros támogatásra és a G7- kezdeményezésére létrehozott 50 milliárd dolláros hitelre, amire a befagyasztott orosz jegybanki eszközök kamatai szolgálnak fedezetül. Ez utóbbi megoldásnak a részleteit azonban még nem véglegesítették. Ukrajna mindemellett az állami vagyon egyes elemeinek piacra dobásával is igyekszik forráshoz jutni, még ha pont a háború miatt az értékesítés meglehetősen nyomott áron történhet is.

Forrás: Világgazdaság

Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

970 centiméteren tetőzött a Duna Pozsonynál

970 centiméteren tetőzött a Duna Pozsonynál

Kedden hajnali négy órakor 970 centiméteren tetőzött a Duna Pozsonynál, Dévénynél a 900 centiméter körüli magasságot érte el - jelentette a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb halálos áldozata van az árvíznek Ausztriában

Újabb halálos áldozata van az árvíznek Ausztriában

Ausztriában valamelyest csökkent a folyók vízszintje, de az árvízkészültség továbbra is magas, több helyen gátszakadásokra és földcsuszamlásokra számítanak, és még mindig sok háztartásban szünetel az áramszolgáltatás - mondta el kedd reggel Johanna Mikl-Leitner, Alsó-Ausztria tartomány miniszterelnöke.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!