2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Az új litván elnök elutasította a Lengyelországgal szembeni esetleges uniós szankciókat

Elutasította a Lengyelországgal szemben a jogállamiság helyzete miatt esetleg kivetendő uniós szankciókat Gitanas Nauseda új litván elnök kedden Varsóban, az Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen megtartott sajtóértekezleten.

  • Az új litván elnök elutasította a Lengyelországgal szembeni esetleges uniós szankciókat

Gitanas Nauseda hivatalos lengyelországi látogatása egyben a múlt pénteken beiktatott, konzervatív nézeteket képviselő, független jelöltként megválasztott litván elnök első külföldi útja.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, Litvániának a lengyel igazságügyi reformra reagáló, 2017 decemberében az uniós alapszerződés 7. cikke szerint elindított jogállamisági eljárás során a Varsóval szemben esetleg kivetendő szankciók mellett kellene-e szavaznia, Nauseda leszögezte: "valakinek elmarasztalása előtt jól kellene megismerni a helyzetet".

A lengyel bírósági reform célja szerinte többek között a korrupció és "az igazságügyben megnyilvánuló nomenklatúra-jelenségek" elleni harc volt. Varsó felfüggesztette azokat a megoldásokat, amelyeket az Európai Unió jogsértőnek talált - mutatott rá a litván elnök, hozzáfűzve: ebből látszik, hogy a lengyel fél kész az együttműködésre.

"Nem a szankciók, hanem a jobb kölcsönös megértés útját kell választanunk" - szögezte le.

A Varsó ellen esetleg kivetendő uniós szankciót megvétózását több uniós tagállam, köztük Magyarország helyezte kilátásba, ugyanezen az állásponton volt az előző litván elnök, Dalia Grybauskaite és a litván kormány is.

Andrzej Duda aláhúzta: az európai intézményeknek nincs semmilyen, az uniós alapszerződésekből eredő joguk arra, hogy beavatkozzanak a tagállami igazságügyi rendszerekbe. "Az Európai Bizottság erre vonatkozó lépéseit ezért kezdettől fogva nyomásgyakorlásként fogom fel" - fogalmazott, megjegyezve: reméli, hogy "az ilyen gyakorlat megszűnik".

A lengyel elnök a kétoldalú egyeztetések témájaként a Három Tenger Kezdeményezés keretében való együttműködést, ezen belül az infrastrukturális fejlesztéseket - az épülő Via Carpatia és a Via Baltica közúti folyosót, a Rail Baltica vasúti folyosót, a lengyel-litván gázösszeköttetést - említette, valamint a térség biztonságát.

A Litvániában élő több mint 160 ezer fős lengyel kisebbség helyzetére és jogaira utalva Duda fontosnak mondta, hogy a lengyelek döntő többsége a litvániai elnökválasztáson Nausedára szavazott.

A litván államfő kedden még a lengyel alsó- és felsőházi elnökkel, valamint a miniszterelnökkel találkozik.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!