2021. 09. 23. Csütörtök Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hírek 20:00

Külföld

Az Öt Csillag Mozgalom mindent a parlamenti létszámcsökkentésről szóló népszavazásra tesz fel

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt fennmaradása függhet Olaszországban az egy hét múlva esedékes népszavazás eredményétől, a parlament létszámának csökkentésétől, amely mellett és ellen országszerte több mint ötszáz téren demonstrálnak vasárnap.

Az Öt Csillag Mozgalom politikusai "Szavazz igennel!" jelszóval kampányolnak a referendum mellett a párt standjain. Az M5S jóval több energiát fektet a parlament létszámcsökkentéséről szóló népszavazásba, mint az ezzel egy időben kitűzött tartományi választásokon induló jelöltjei mellett. Utcára vonulnak a referendum ellenzői is, közöttük az a több mint száznyolcvan alkotmányjogász, aki augusztusban nyílt felhívással bírálta a jelenleg 945 fős római parlament karcsúsítását 600 tagúra.

Szeptember 20-án és 21-én hét tartományban rendeznek választást, amire 18,5 millió szavazásra jogosultat várnak az urnákhoz, a szavazókörzetek azonban az egész országban nyitva lesznek a népszavazás miatt. Az olaszok a parlamenti tagok létszámának csökkentéséről feltett kérdésre csak igennel vagy nemmel válaszolhatnak.

A kétkamarás parlament létszámának csökkentését a képviselőház és a szenátus tavaly ősszel megszavazta, de mivel alkotmánymódosításról van szó, lakossági megerősítésére is szükség van.

A közvetlen demokráciát hirdető civil mozgalomból lett párt megszületésekor tűzte zászlajára a törvényhozó hatalom reformját a "túl sok eltartott politikus" létszámának lefaragásával, amit az M5S tervei szerint a parlament tagjainak fizetéscsökkentése is követ majd. Ha a népszavazáson az igenek győznek, a következő parlamenti választástól a jelenleg háromszáztizenöt fős felsőházban kétszáz mandátum marad meg, a hatszázharminc fős alsóház pedig négyszáz tagú lesz. A referendum nem függ a részvételi aránytól, az urnákhoz járulók többségének akarata határoz.

A felmérések szerint pártállástól függetlenül az olaszok több mint hetven százaléka támogatja a parlament átalakítását. Az utóbbi hetekben viszont erősödött a nemmel szavazók tábora. Az ehhez csatlakozó alkotmányjogászok szerint a parlamenti létszámcsökkentés "populista" kezdeményezése "leselejtezi" a második világháború utáni kétkamarás képviseleti rendszert, valamint felszámolja a területi képviseletet is, mivel egyes tartományok parlamenti mandátum nélkül maradnak.

Elemzők szerint a népszavazás már rég nem a parlamentről, hanem az M5S sorsáról szól. A párt előre borítékolhatja, hogy a tartományi választásokon egyetlen elnökjelöltje sem fog győzni. A párt támogatottsága az előrejelzések szerint akár tíz százalék alá csökkenhet. Ezért az M5S mindent a népszavazásra tesz fel: ha a szavazók többsége eltöröl 345 helyet a parlamentből, a párt győzelemért kiálthat.

"Ha viszont a népszavazáson a nemek győznek, az M5S megsemmisül"

- írta a HuffingtonPost.it hírportál. A Libero című jobboldali napilap szerint a népszavazás az M5S kezdeményezésére létrehozott Giuseppe Conte-kormányról szól, "ha a nemek győznek, a kormánynak mennie kell". A baloldali La Repubblica vasárnapi vezércikkében azt írta, az olaszok a népszavazással mondanak véleményt az M5S több mint kétéves kormányzásának sikertelenségéről. A helyzet a 2016 decemberében tartott alkotmányos népszavazásra emlékeztet, amikor a referendum megbuktatásával az akkor Matteo Renzi vezette kormánynak is távoznia kellett.

Egyre többen foglalnak nyíltan állást a referendummal szemben Romano Prodi volt kormányfőtől Billy Costacurta volt labdarúgóig, aki úgy nyilatkozott, nemmel fog szavazni, mert meg akarja akadályozni az M5S sikerét.

A kérdés az M5S-szel együtt kormányzó, baloldali Demokrata Pártot (PD) is megosztja. Főtitkára, Nicola Zingaretti arra kérte szavazóit, voksoljanak igennel. Szavai árulásnak minősültek a PD-támogató Roberto Saviano író számára, aki szerint Zingaretti mindenáron fenn akarja tartani a közös kormányzást az M5S-szel.

A jobboldali erők - tavalyi parlamenti szavazatuk szerint - hivatalosan a referendum mellett állnak ki. A Matteo Salvini vezette Liga második embere, Giancarlo Giorgetti azonban egy héttel a népszavazás előtt bejelentette, hogy nemmel voksol, ami azt jelenti, hogy a Liga "kilövési engedélyt adott" szavazóinak az M5S-szel szemben.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó: A Közel-Kelet és Közép-Európa biztonsága szorosan összefügg

A tárcavezető hangsúlyozta: folytatni kell a kapcsolatok normalizálását Izrael és az arab országok között. 2021. szeptember 23.

A gyermekvédelmi törvényt kritizálta a korábban letartóztatott amerikai riporter

A riporter most a magyar külügyminiszterrel készített interjút, amiben hevesen bírálta a gyermekvédelmi törvényt. 2021. szeptember 23.

Gyorsul a járvány terjedése

További szigorításokat vezetnek be a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt Új-Zéland legnagyobb városában. 2021. szeptember 23.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!