2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Az Öt Csillag Mozgalom felfüggesztette a kormányalakítási tárgyalásokat

Felfüggesztette a kormányalakítási tárgyalásokat az Öt Csillag Mozgalom a balközép Demokrata Párttal. A párt csak akkor hajlandó folytatni az egyeztetést, ha a demokraták garantálják, hogy újból Giuseppe Conte lesz a kormányfő. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha az Öt Csillag és a Demokrata Párt kerül hatalomra, akkor azonnal megnyitják a kikötőket a civil szervezetek migránsmentő hajói előtt.

  • Az Öt Csillag Mozgalom felfüggesztette a kormányalakítási tárgyalásokat

Szinte percről percre változik a belpolitikai helyzet Olaszországban. Az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt több órás egyeztetése után úgy tűnt, hogy jól haladnak a kormányalakítási tárgyalások. Utóbbi párt főtitkára is arról beszélt a tárgyalás után, hogy a két politikai erő közel áll a megegyezéshez.

Luigi Di Maio pártja kedden azonban közölte: felfüggesztik a tanácskozást a Matteo Renzi vezette baloldali tömörüléssel. Az Öt Csillag leszögezte: csak akkor folytatják a tárgyalásokat, ha a Demokrata Párt elkötelezi magát amellett, hogy újból Giuseppe Conte legyen a kormányfő.

Szakértők szerint ha két párt közösen kerül hatalomra, akkor azonnal hatályon kívül helyezik a belügyminiszter bevándorlás ellenes intézkedéseit és megnyitják a kikötőket a civil szervezetek migránsmentő hajói előtt. A baloldali Demokrata Párt már most jelezte, hogy el akarja törölni a migrációs törvényt.

Matteo Salvini természetellenesnek, hataloméhesnek és veszélyesnek nevezte a két politikai erő szövetségét. A Liga vezetője leszögezte: az a gyanúja, hogy az Öt Csillag szándékosan bojkottálta a közös kormányzást. A belügyminiszter szerint továbbra is egyetlen megoldás van a válságra: az előrehozott választások kiírása.

Azoknak a politikai erőknek, amelyek félnek az urnáktól, nincsen politikai lelkiismerete. A nép ítélete előbb-utóbb utoléri azokat, akik természetellenes megállapodással igyekeznek menteni székeiket. Két vesztes erőnek nem lehet győztes kormánya - hangsúlyozta a közösségi oldalára feltöltött videojóban Matteo Salvini.

Sergio Mattarella államfő ma délután indítja újra a tárgyalásokat a parlamenti pártokkal. A nagyobb politikai erőket - köztük a Ligát, az Öt Csillagot és Demokrata Pártot szerda késő délután fogadja. Ha nem születik megállapodás a kormánykoalícióról, akkor az elnök ügyvivő kormányt nevez ki, és új választásokat ír ki.

Az Öt Csillag és a baloldali Demokrata Párt mindenképpen el akarja kerülni az idő előtti voksolást, mert a legfrissebb felmérések szerint a szavazást hatalmas fölénnyel a Salvini vezette bevándorlásellenes Liga nyerné.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!