2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Híradó 07:00

Külföld

Az osztrák államfő arra kérte az osztrákokat, hogy ne forduljanak el a politikától

Az osztrák államfő kedd este arra kérte az osztrákokat, hogy az elmúlt napok belpolitikai botrányai nyomán ne forduljanak el a politikától, vegyenek részt a vasárnapi európai parlamenti választásokon, és Ausztria megcsúfított képének helyreállítására hívott fel minden felelős tisztségviselőt.

A bécsi Hofburgból közvetített nyilatkozatában az elnök hangsúlyozta, hogy a múlt pénteken nyilvánosságra került, Heinz-Christian Strache azóta lemondott szabadságpárti (FPÖ) elnököt és alkancellárt kompromittáló videofelvétel alapján nem szabad általánosítani, nem szabad azt mondani, hogy ilyen a politika, ilyenek a politikusok. Utalt az esetleges gazdasági következményekre, amelyek az Ausztriáról külföldön kialakult káros kép miatt az országot sújthatják.

"Munkahelyek tízezreiről lehet szó. Ezzel a felelősséggel nem szabad játszani" - figyelmeztetett. Az államfő bátorságot és bizalmat kért az osztrákoktól, köztük a politikusoktól, a botrány nyomán kialakult politikai helyzetben.

A politikusokat felelősségteljes magatartásra szólította fel Ausztria érdekében.

"Most nincs itt az ideje a választási kampánybeszédeknek" - mondta. A politikusokat azért választották meg, hogy becsületes, helyes döntéseket hozzanak, példaként kell szolgáljanak, nem csak a kamerák előtt - állapította meg.

"A legtöbb politikus ebben az országban így is tesz. Meg vagyok győződve, hogy senki se megy a politikába azért, hogy határokat lépjen át" - vélekedett.

Sokkal inkább az emberek életét szeretnék jobbá tenni, és ennek a célnak sok mindent alárendelnének - tette hozzá. "Olykor letérnek erről az útról, átlépnek határokat, megsértenek embereket, lerombolják a bizalmat. Ebben az értelemben bocsánatot kérek azért a képért, amelyet a politika magáról kialakított" - hangsúlyozta Van der Bellen. Az államfő szerint most az a feladat, hogy helyreállítsák az Ausztriáról kialakult képet.

A bizalom újjáépítése csak közösen sikerülhet - hívta fel a figyelmet. Felszólított minden felelős tisztségviselőt, köztük a politikusokat, hogy arra gondoljanak, mit tehetnek Ausztriáért, ne pedig arra, hogy használ-e ez vagy az a megválasztásuknak. "Kedves osztrák férfiak és nők! Arra kérem önöket, ne forduljanak el undorral a politikától, (.) és ne felejtsenek vasárnap elmenni szavazni" az európai parlamenti választáson - fejezte be beszédét az osztrák elnök.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!