2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Az osztrák államfő arra kérte az osztrákokat, hogy ne forduljanak el a politikától

Az osztrák államfő kedd este arra kérte az osztrákokat, hogy az elmúlt napok belpolitikai botrányai nyomán ne forduljanak el a politikától, vegyenek részt a vasárnapi európai parlamenti választásokon, és Ausztria megcsúfított képének helyreállítására hívott fel minden felelős tisztségviselőt.

  • Az osztrák államfő arra kérte az osztrákokat, hogy ne forduljanak el a politikától

A bécsi Hofburgból közvetített nyilatkozatában az elnök hangsúlyozta, hogy a múlt pénteken nyilvánosságra került, Heinz-Christian Strache azóta lemondott szabadságpárti (FPÖ) elnököt és alkancellárt kompromittáló videofelvétel alapján nem szabad általánosítani, nem szabad azt mondani, hogy ilyen a politika, ilyenek a politikusok. Utalt az esetleges gazdasági következményekre, amelyek az Ausztriáról külföldön kialakult káros kép miatt az országot sújthatják.

"Munkahelyek tízezreiről lehet szó. Ezzel a felelősséggel nem szabad játszani" - figyelmeztetett. Az államfő bátorságot és bizalmat kért az osztrákoktól, köztük a politikusoktól, a botrány nyomán kialakult politikai helyzetben.

A politikusokat felelősségteljes magatartásra szólította fel Ausztria érdekében.

"Most nincs itt az ideje a választási kampánybeszédeknek" - mondta. A politikusokat azért választották meg, hogy becsületes, helyes döntéseket hozzanak, példaként kell szolgáljanak, nem csak a kamerák előtt - állapította meg.

"A legtöbb politikus ebben az országban így is tesz. Meg vagyok győződve, hogy senki se megy a politikába azért, hogy határokat lépjen át" - vélekedett.

Sokkal inkább az emberek életét szeretnék jobbá tenni, és ennek a célnak sok mindent alárendelnének - tette hozzá. "Olykor letérnek erről az útról, átlépnek határokat, megsértenek embereket, lerombolják a bizalmat. Ebben az értelemben bocsánatot kérek azért a képért, amelyet a politika magáról kialakított" - hangsúlyozta Van der Bellen. Az államfő szerint most az a feladat, hogy helyreállítsák az Ausztriáról kialakult képet.

A bizalom újjáépítése csak közösen sikerülhet - hívta fel a figyelmet. Felszólított minden felelős tisztségviselőt, köztük a politikusokat, hogy arra gondoljanak, mit tehetnek Ausztriáért, ne pedig arra, hogy használ-e ez vagy az a megválasztásuknak. "Kedves osztrák férfiak és nők! Arra kérem önöket, ne forduljanak el undorral a politikától, (.) és ne felejtsenek vasárnap elmenni szavazni" az európai parlamenti választáson - fejezte be beszédét az osztrák elnök.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!