2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Az orosz szankciók fenntartását kéri Ukrajna

Mindaddig fenn kell tartani a Moszkva elleni szankciókat, amíg Ukrajna nem kapja vissza az ellenőrzést teljes területe felett – ezt az ukrán miniszterelnök jelentette ki az ENSZ közgyűlésében. Közben oroszbarát lázadók több tömegsírt találtak Kelet-Ukrajnában. Azt állítják, hogy a vérengzéseket ukrán milíciák követték el.

Egy bányának a területén találták a tömegsírt oroszbarát szeparatisták Kelet-Ukrajnában. A lázadók szerint eddig két hátrakötözött kezű férfi, valamint egy terhes nő holttestét találták meg. Emellett egy közeli faluban féltucatnyi civil holttestére bukkantak. Ezekről a területekről nemrég vonultak vissza az ukrán kormányerők, ezért a lázadók őket sejtik a vérengzés mögött. Oroszország bejelentette, hogy háborús bűn gyanújával vizsgálatot indít.

Eközben az ukrán miniszterelnök a Moszkva elleni szankciók fenntartására kérte a Nyugatot az ENSZ közgyűlésében. „Addig ne oldják fel a szankciókat, amíg Ukrajna vissza nem szerzi uralmát az ország teljes területe felett, beleértve Kelet-Ukrajnát és a Krím félszigetet is. A félsziget Ukrajna része volt, most is az, és az is lesz” – fogalmazott Arszenyij Jacenyuk.

A Krím félsziget évszázadokon át a török, majd a 18. század végétől kezdve az Orosz Birodalom része volt. 1954-ben csatolták Ukrajnához az akkori szovjet pártfőtitkár utasítására, idén márciusban viszont Moszkva visszacsatolta.

Eközben egymásnak ellentmondó híreket közölt az orosz csapotokról Kijev és a NATO. Az észak-atlanti szövetség szerint jelentős orosz erőket vontak ki Kelet-Ukrajnából a napokban, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács viszont cáfolta ezeket a híreket. Moszkva továbbra is tagadja, hogy orosz katonákat küldött Kelet-Ukrajnába – szerinte csak orosz önkéntesek segítik a helyi milíciákat.

Az ukrán kormányerők és az oroszbarát szakadárok összecsapásaiban eddig már több mint 3200-an haltak meg.

Amerikai katonák Ukrajnában

Kétszáz amerikai katonával közösen tart hadgyakorlatot az ukrán hadsereg Nyugat-Ukrajnában. Ez az első eset, hogy jelentősebb számú amerikai haderő gyakorlatozik ukrán földön a válság kitörése óta. A többi NATO-tagország 1100 katonát küldött az eseményre, hogy kifejezze támogatását a nem NATO-tagállam Ukrajna mellett. Az Egyesült Államok emellett hamarosan tankokat, valamint 600 katonát küld Lengyelországba és a balti államokba újabb hadgyakorlatra. Arról azonban továbbra sincs szó, hogy a NATO katonailag beleavatkozna a konfliktusba.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!