2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Az olaszok szerint az EU előre ítélkezik, de nem lépnek ki az euróövezetből

Olaszország nem fog kilépni az euróövezetből – hangoztatta Rómában az olasz pénzügyminiszter a befektetőket nyugtatva, miután az Európai Bizottság írásos magyarázatot kért az olasz kabinettől a jövő évi büdzsével kapcsolatos aggályokra. Az olasz kormány ugyanis a költségvetési hiány növelésével, költségvetési lazítással pörgetné fel a gazdaságot. Brüsszel kedden dönthet a további lépésekről, az olasz költségvetés ugyanis nem felel meg az uniós elvárásoknak.

  • Az olaszok szerint az EU előre ítélkezik, de nem lépnek ki az euróövezetből

Kevesebb bank és több emberség – ezzel a szlogennel hozna létre új európai parlamenti frakciót az Öt csillag Mozgalom. Ezt a párt egyik vezetője, a miniszterelnök-helyettes Luigi Di Maio jelentette be Rómában, a mozgalom politikai összejövetelén.

„Valami újat kell teremtsünk, mert mi sem jobb, sem baloldaliak nem vagyunk. Egy új európai csoportosulást kell teremtsünk, egy olyat, ami sem a bal, sem a jobboldalt nem célozza meg” – mondta Di Maio.

Az olasz kormány az utóbbi időszakban folyamatos harcban áll az EU pénzügyi tisztségviselőivel, miután azok bírálták a római kabinet költségvetési terveit, elsősorban a hiánycélt. Giuseppe Conte miniszterelnök szerint, elfogadhatatlan, hogy az unió előre ítélkezik az olasz költségvetés tervezete felett.

„Az előítélet azt jelenti, hogy az ítélet az előtt születik, hogy megismernénk valamit. Ha egy uniós biztos azt mondja, hogy ezt a költségvetés vissza fogják utasítani, anélkül, hogy olvasta, látta volna a büdzsé tervezetét, akkor azt kell mondanom, hogy ez előítélet és az ilyen elfogadhatatlan egy olyasvalaki részéről, aki egy ilyen intézményt képvisel” – mondta az olasz kormányfő.

A gazdasági ügyekért felelős uniós biztos békülékenyebb hangot ütött meg egy rádióinterjúban.

„Én a konstruktív szellemben mentem Rómába és ehhez végig tartom is magam. Az Európai Bizottság nem szeretne válságot Brüsszel és Róma között. Úgy gondoljuk, hogy Olaszország helye Európa szívében, az eurózóna szívében van, nem pedig kívül. És világossá kell tegyük, hogy ezt figyelembe vegyék. Remélem, hogy az olaszok is tisztelik Európát” – fogalmazott Pierre Moscovici.

Az Európai Bizottság közben már megkapta a római kormány levelét a jövő évi büdzséről.

„Megerősíthetem, hogy megkaptuk az olasz kormány válaszát. Mint, ahogy azt a bejelentések között is elmondtam kedden, a bizottság ezeknek a reakcióknak a nyomán megtárgyalja a folyamatot és meghatározza a következő lépéseket” – mondta Margaritis Schinas, a bizottság szóvivője.

Az bizottságnak írott levelében az olasz pénzügyminiszter elismerte, hogy 2,4 százalékos hiánycél magasabb, mint az unió által várt 2 százalék. Ugyanakkor azzal érvel, hogy a gazdaságot akarják felpörgetni, a következő években pedig már nem lépik át az elvárt szintet. Olaszországé az euróövezet harmadik legnagyobb gazdasága, az olasz államadósságnál viszont csak a görög nagyobb.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

A hídpénz-botrányt is napirendre vennék a balliberális politikusok az Európai Parlamentben?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!