2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Az olasz rendőrség nőket prostitúcióra kényszerítő nigériai embercsempész bandát leplezett le

MTI

2020. június 12., péntek 15:50

A Líbia és Olaszország közti migrációs útvonalon munka ígéretével szállította Európába a prostitúcióra kényszerített nőket az a nigériai bűnszervezet, amelynek tíz tagját vette őrizetbe a szicíliai rendőrség pénteken az "Ígéret földje" elnevezésű hatósági akció során.

Catania város rendőrsége hat nő és négy férfi őrizetbe vételét rendelte el. Mindannyian nigériai állampolgárok, többségüket Szicíliában, másokat az észak-olasz Veneto és Piemonte tartományban vettek őrizetbe.

Nigéria, Líbia, Olaszország és más európai országok között működő prostitúciós hálózat leleplezéséről számolt be Catania ügyésze a sajtónak hangsúlyozva, hogy a vádak között szerepel az emberkereskedelem és az illegális bevándorlás elősegítése is.

A rendőrségi vizsgálat egy fiatalkorú nigériai lány beszámolója alapján kezdődött el, aki 2017 áprilisában másik 433 migránssal az Aquarius nevű hajóval érkezett meg Catania kikötőjébe. Az Sos Mediterranee civilszervezet hajója a migránscsoportot Líbia vizein vette fedélzetére.

A fiatal nő egy tizennyolc év alattiaknak fenntartott védett táborba került Szicíliában, ahonnan mégis nyoma veszett. Mint kiderült, a nigériai bűnszervezet Szicíliában élő vezetője vitte el a lányt a táborból, és prostitúcióra kényszerítette számos más fiatal nigériai nővel együtt.

A nőket szervezett módon szállították Nigériából először Líbiába, majd innen a tengeri migrációs útvonalon keresztül Olaszországba és Európa más államaiba. A nőknek és családjaiknak munkalehetőséget ígértek, ezért cserébe a bűnszervezet 25 ezer és 30 ezer euró közötti összeget kért, amelyet a nőknek érkezésük után le kellett "dolgozni".

A többnyire nigériai falvakból származó fiatal nőket vudu-szertartással kényszerítették engedelmességre arra kötelezve őket, hogy nem próbálkoznak szökéssel, nem fordulnak a hatóságokhoz, és ledolgozzák "adósságukat".

A szicíliai rendőrség nyolc hónapon át tartotta megfigyelés alatt a szervezetet, amelynek a Messina városban élő egyik vezetőjét is sikerült őrizetbe venni. A lehallgatott telefonbeszélgetésekben a banda tagjai úgy beszéltek a nőkről, mintha járművek adásvételéről vagy működtetésről lett volna szó. A hatóságok szerint a szervezet több mint egy millió eurót utalt át Nigériába, ahol ingatlanokba fektetett be. Tizenöt fiatal nőt sikerült kiszabadítani a hálózat kezéből.

Tavaly szintén a szicíliai rendőrség a Balance fedőnevű akcióban öt nigériait tartóztatott le migránscsoporttal érkezett nők prostitúcióra kényszerítése miatt.

 

MTI