2024. 06. 30. Vasárnap Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Ottó 22:30

Külföld

Az olasz jobboldal elégedetlen a lezajlott hatalomelosztással + videó

Elégedetlen az olasz jobboldal a Brüsszelben lezajlott hatalomelosztással. Szerintük nem vették figyelembe az európai parlamenti választások eredményeit és a vesztes baloldali pártok képviselőivel töltötték fel a vezető pozíciókat. Az európai intézmények élére olyan országok képviselőit választották, amelyek sok esetben egy olasz kisváros lakosságának számát sem haladják meg.

  • Az olasz jobboldal elégedetlen a lezajlott hatalomelosztással + videó

Az olasz miniszterelnök elfogadhatatlannak tartja azt, ahogy az európai vezető pozíciókról a jobboldal bevonása nélkül döntöttek Brüsszelben. A 3. legnagyobb és egyben jobboldali pártcsoportot vezető Meloni az eljárást veszélyes precedensnek tartja, amelyből a jobboldalt és egyben az Unió 3. legnagyobb gazdaságát, vagyis Olaszországot is kihagyták. Nem így látja az olasz baloldal. A sajtónak nyilatkozó képviselőjük szerint Meloninak tudomásul kellene vennie, hogy továbbra sem kap szót Európában.

Érthetetlen, hogy Meloni, aki mindig a nép akaratának szószólójaként lép fel, ebben az esetben nem fogadja el az európai népnek az Európai Parlamentben kifejezett döntését – mondta egy a baloldali képviselő.

A Liga azonban komolytalannak tartja azt, hogy az európai vezető pozíciókat olyan országok delegáltjainak adták, akik nem kormányzó pártok és megsemmisítő vereséget szenvedtek a két héttel ez előtti választásokon. Ezek közé tartozik Ursula von der Leyen, Antonio Costa és Roberta Metsola is, akik ellenzékben vannak saját hazájukban. Metsola pedig egy alig több mint fél millió lakosú szigetet képvisel. Az egyetlen kormányon lévő vezető Kaja Kallas észt miniszterelnök, aki egy kevesebb mint 1,5 milliós lakosságú országot vezet, mégis az Unió külügyi biztosi címének nyertese.

Mindez a háttérben Emmanuel Macron és Olaf Scholz akaratának köszönhető, akiknek a támogatottsága szintén történelmi mélyponton van saját hazájukban.

Az hogy Önök kire szavaznak az itt senkit nem érdekel. Mindig megpróbálják fenntartani a status quo-t azon a 3-4 csoporton keresztül, amelyek garantálják, hogy nem lehet változást elérni... Tehát a jobboldali többség lehetősége ezekben az intézményekben komoly akadályokba ütközik – mondta Marco Campomenosi, a Liga képviselője.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Olaszország készül-e bármilyen válaszlépésre a határozatokkal kapcsolatban. Viszont a gazdasági pozíciók élére a hírek szerint Franciaország és Olaszország szeretne vezetőket delegálni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!