2024. 10. 28. Hétfő Simon, Szimonetta napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Globál 22:40

Külföld

Az október eleji iráni támadásokra Izrael célzott rakétacsapásokkal válaszolt szombat hajnalban + videó

Az izraeli légierő iráni célpontokat támadott, a légicsapás több órán át, több hullámban tartott. A gépek katonai célpontokat, elsősorban rakéta- és légvédelmi rendszereket bombáztak. Több ország óva intette Teheránt a válaszcsapástól.

  • Az október eleji iráni támadásokra Izrael célzott rakétacsapásokkal válaszolt szombat hajnalban + videó

A zsidó állam hadserege szombaton bejelentette, hogy célzott és precíz csapásokat hajtottak végre Teherán katonai célpontjai ellen. Az akció pedig egy válaszcsapás Teherán hónap eleji támadására.

A Tel-Avivban élő lakosok közül többen azt mondták, hogy az izraeli hadsereg jó döntést hozott azzal, hogy megtámadta Iránt.

"Úgy hiszem, Izrael helyes döntést hozott, mert részt kell vennünk a helyzet kezelésében, hiszen Irán nem indíthat támadást anélkül, hogy ne reagálnánk rá. A válaszunknak gyorsnak és határozottnak kell lennie. Az embereknek tudniuk kell, hogy benne vagyunk a konfliktusban, és elhatároztuk, hogy véget vetünk ennek a háborúnak" - jelentette ki egy lakos.

A haderő sikeres célzott és precíz csapásokat hajtott végre rakétagyártó létesítmények ellen. Ezeket Irán az elmúlt években az Izrael elleni támadásaihoz használt

– erről már a zsidó állam katonai szóvivője beszélt.

"Megerősítem, hogy lezártuk Izrael válaszcsapását Irán Izrael ellen intézett támadására. Célzott és precíz csapásokat hajtottunk végre katonai létesítményekre, ezzel hatékonyan semlegesítve az Izrael államát közvetlenül fenyegető veszélyeket. Az Izraeli Védelmi Erők teljesítették a küldetésüket. Ha az iráni rezsim elkövetné azt a hibát, hogy újabb eszkalációba kezd, nem lesz más választásunk, mint válaszolni. Üzenetünk világos: bárki, aki fenyegetést jelent Izrael államára és megpróbálja a régiót egy szélesebb konfliktusba vonni, súlyos következményekkel kell, hogy szembenézzen" - jelentette ki Daniel Hagari, az izraeli hadsereg katonai szóvivője.

Az Alfred Deakin állampolgársági és globalizációs intézet ügyvezető igazgatója viszont azt mondta: ez a támadás megnyitja Pandora szelencéjét.

"Várnunk kell, hogy az irániak hogyan reagálnak, mivel jelenleg próbálják csökkenteni a károk jelentőségét, és hangsúlyozzák a légvédelmi rendszerük hatékonyságát, állítva, hogy sikerült megakadályozniuk a támadást. Az azonban még kérdéses, hogy az iráni hatóságok hogyan értékelik a károkat, és érzik-e a szükségét és sürgősségét, hogy újabb rakétákkal válaszoljanak Izraelnek. Gyanítom, hogy az iráni vezetés inkább tartózkodni fog ettől, mert valójában nem az az érdekük, hogy fokozzák az eszkalációt" - jelentette ki az igazgató.

A zsidó állam támadására a brit miniszterelnök, szinte azonnal reagált. Keir Starmer kijelentette: Izraelnek, joga van megvédeni magát, az iráni fenyegetettséggel szemben. A kormányfő kiemelte, szerinte Iránnak nem kéne válaszolnia a csapásokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robert Fico újabb merényletkísérletről számolt be

Robert Fico újabb merényletkísérletről számolt be

Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki májusban túlélt egy merényletet, elárulta, egy második merényletkísérletet is felderítettek a hatóságok a hónap elején, amelyről még nem tájékoztatták a nyilvánosságot.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!