2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Az izraeli miniszer szerint John Kerry fegyvert tart a zsidó állam fejéhez

2014. február 2., vasárnap 18:19, frissítve: hétfő 08:42

Az amerikai külügyminiszter fegyvert tart Izrael fejéhez a palesztin–izraeli béketárgyalásokon – jelentette ki Izrael stratégiai ügyekért felelős minisztere. John Kerry a müncheni biztonságpolitikai konferencián arra figyelmeztette a zsidó államot, hogy elszigetelődhet, ha kudarcba fulladnak a béketárgyalások. Az izraeli miniszter szerint Kerry szavai sértők, igazságtalanok és nem tolerálhatók. A béketárgyalások az izraeli telepbővítések miatt szakadhatnak meg ismét.

Hiába tiltakozik a nyugati világ egy része is az újabb telepek ellen, az izraeli kormány nem állítja le a munkálatokat. Az ENSZ szerint a zsidó állam hajthatatlansága miatt ismét kudarcba fulladhatnak a közel-keleti béketárgyalások.

A kudarcnak súlyos következményei lehetnek, figyelmeztetett az izraeli és a palesztin fél között közvetítő amerikai külügyminiszter a müncheni biztonságpolitikai konferencián. „Nem fogok arról beszélni, hogy milyen optimista vagyok. Inkább azt mondom, hogy reménykedek, és hiszek a lehetőségben. Keményen dolgozunk a tárgyalások sikeréért, mert a bukás következményei elfogadhatatlanok lennének” – mondta John Kerry.

Az izraeli kormányfő válasza nem sokat késett. „Azok a kísérletek, amelyek bojkottálnák Izrael államot, erkölcstelenek és igazságtalanok, és nem fogják elérni a céljukat” – mondta Benjámin Netanjahu.


Még keményebben fogalmazott Izrael stratégiai ügyekért felelős minisztere. „Azok a dolgok, amelyeket John Kerry mondott, bántók, nem tisztességesek és nem tolerálhatók. Nem várhatják el, hogy Izrael úgy tárgyaljon a nemzetének biztonságát leginkább érintő ügyekről, hogy közben fegyvert fognak a fejéhez” – mondta Juval Steinitz, Izrael stratégiai ügyekért felelős minisztere.

A palesztin–izraeli béketárgyalások nyáron kezdődtek újra, ám John Kerry erőfeszítései ellenére sem jártak érdemi eredménnyel.

Forrás: Hír TV