2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Az Iszlám Állam terrorszervezetnek kedvezhet a török offenzíva

Washington szankciókat vezetett be Ankara ellen, válaszul Törökország szíriai hadműveletére. Az USA elnöke ismét felszólította török kollégáját, hogy azonnal vessen véget a szíriai offenzívának. Ellenkező esetben Trump kész tönkretenni a kis-ázsiai ország gazdaságát. Szakértők eközben arra figyelmeztettek, hogy a török hadművelet az Iszlám Állam terrorszervezetnek kedvezhet.

  • Az Iszlám Állam terrorszervezetnek kedvezhet a török offenzíva

Elérték a kormányerők Szíria északi részében található Manbidzs városát. A település jelenleg még a kurdok ellenőrzése alatt áll, de a török hadsereg már ostromolja. Damaszkusz és a Szíriai Demokratikus Erők összefogtak annak érdekében, hogy megállítsák a török offenzívát.

Ankara ugyanis azért indította el a „Béke Forrása” fedőnevű hadműveletet a térségben, hogy létrehozhasson egy biztonsági övezet Észak-Szíriában, ami lehetővé tenné hogy a Törökországban tartózkodó menekültek hazaküldését. Ezt a régiót azonban a törökök által terroristáknak minősített kurd milíciák tartják ellenőrzésük alatt.

Az pedig csak tovább élezi a feszültséget, hogy a harcok miatt az Iszlám Állam több korábban elfogott tagja is megszökött. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra figyelmeztetett, hogy a török hadművelet nem csak a régió stabilitását veszélyezteti.

A török katonai akció legfenyegetőbb következményét abban látjuk, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet ismét levegővételhez jut, ami az Európai Unióra nézve is közvetlen biztonsági fenyegetést jelent " - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az amerikai elnök is azt szorgalmazta, hogy a kis ázsiai ország vessen véget a szíriai hadműveletnek.

A két elnök telefonon egyeztetett Erdogan kérésére. Az Egyesült Államok azt akarja, hogy Törökország haladéktalanul állítsa le az inváziót, hirdessen tűzszünetet és kezdjen tárgyalásokat a kurd erőkkel. Washington nem adott zöld jelzést a szíriai behatolásra. Erdogan ígéretet tett arra, hogy a török erők nem fogják támadni a kurdok térségbeli fellegvárát, Kobane városát - ismertette a részleteket az amerikai alelnök, Mike Pence.

Washington eközben megemelte a török acélipari termékek vámtarifáját, valamint szankciókat vezetett be. Szakértők szerint a lépés mögött az állhat, hogy az USA helyre akarja állítani tekintélyét, amiért kivonta csapatait Szíriából, megnyitva az utat a török hadművelet előtt.

Hatékony és azonnali szankciókat vezettünk be három török miniszterrel szemben - a honvédelmi a belügy és az energiaügyi miniszter ellen. Emellett retorziókkal sújtottuk a védelmi, az energiaügyi és természeti források minisztériumát is. Ezeknek a büntetőintézkedéseknek nagyon súlyos hatásai lesznek a török gazdaságra - közölte Steven Mnuchin, az Egyesült Államok pénzügyminisztere.

Az október 9-én indult hadműveletben már több mint 50 ember vesztette életét, köztük civilek is. Az összecsapások miatt eddig 160 ezer embernek kellett elhagyniuk otthonaikat.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!