2019. május 26.,
vasárnap, Fülöp, Evelin napja

Az Iszlám Állam nem szűnt meg, csak átalakult

MTI, Hír TV

2018. október 12., péntek 12:42

A magát Iszlám Államnak nevező szélsőséges iszlamista csoport Szíriában és Irakban kikiáltott "kalifátusának" szétesése után visszaalakult azzá a homályos hátterű hálózattá, amely 2014 is előtt volt: tagjai civilek ellen követnek el támadásokat, és kihasználják az érintett államok gyengeségét a vallási feszültségek felszítására - állapították meg elemzők az AP amerikai hírügynökség pénteki jelentése szerint.

Irakban és Szíriában mostanában alig múlik el hét anélkül, hogy az Iszlám Állam (IÁ) ne támadna meg egy-egy falut vagy várost, ezzel folyamatos készültségben tartva ellenfeleit, miközben próbálja visszaverni a még megmaradt területét ostromló, az Egyesült Államok támogatását élvező fegyveres erőket is.

Az iraki kormány egy tanácsadója, Hisám al-Hasimi szerint a csoport úgy működik, ahogyan 2010-ben, iraki felemelkedése előtt, és a szélsőségesek jelenleg azt próbálják bizonyítani, hogy a területi veszteségek ellenére is képesek csapást mérni ellenfeleikre.

Ugyanakkor az, hogy a közelmúltban az Iszlám Állam számos olyan támadást is felvállalt, amelyeket nem a tagjai követtek el, jelzi azokat az erőfeszítéseit, hogy ne szoruljon háttérbe a hírekben. Habár a dzsihadista szervezet ma már korábbi iraki és szíriai területeinek csupán két százaléka felett gyakorol ellenőrzést, és feltehetőleg nem lesz képes újra akkora terület megszerzésére, mint korábban, az elemzők attól tartanak, hogy a csoport új területekre próbál átterjeszkedni és ott újraszerveződni.

Az Iszlám Állam az iraki és szíriai kalifátus tavalyi szétesése óta is követett el véres támadásokat. Az egyik legtöbb áldozattal járót idén júliusban hajtották végre: több tucat fegyveres rohamozta meg a dél-szíriai Szuejda városát és a környékbeli falvakat, több mint 200 embert meggyilkoltak és további 30-at - főként nőket és gyerekeket - elraboltak. Mostanában gyakoriak a merényletek Irak Dijála, Szaláheddín és Kirkuk tartományaiban, ezek főként az államnak dolgozó helyi hatóságok és rendőrök ellen irányulnak.

Elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy ez a kezdete lehet a csoport újbóli felemelkedésének, mert 2010-ben is ilyesmi zajlott le, pedig már akkor sokan gondolták azt, hogy az Egyesült Államoknak sikerült elpusztítania az Iszlám Állam elődszervezetét.

Habár az Egyesült Államok helyi szövetségeseivel viszonylag gyorsan fel tudta számolni fizikailag a kalifátust, továbbra sem sikerült megoldani azokat a problémákat, amelyek lehetőséget nyitottak az Iszlám Állam felemelkedésére - vonták le a következtetést az elemzők.