2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Az Iszlám állam kinevezte al-Bagdadi utódát

Az Iszlám Állam terrorszervezet csütörtökön megerősítette vezére, Abu Bakr al-Bagdadi halálhírét, és kinevezte utódját Abi Ibrahim al-Hasemi al-Kurasi személyében - jelentette a terroristák hírügynöksége.

  • Az Iszlám állam kinevezte al-Bagdadi utódát

 A jelentésben azt is közölték, hogy meghalt az al-Bakr jobb kezének tekintett Abu Hasszan al-Muhadzsir, a szervezet szóvivője is. Erről először a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd milícia adott hírt vasárnap, de az amerikai védelmi minisztérium ezt akkor nem volt hajlandó kommentálni. Az SDF szerint Muhadzsirt a kurdok és az amerikai hírszerzés közös hadműveletében likvidálták.

Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjének a megölését Donald Trump amerikai elnök jelentette be szintén vasárnap. Az ellene indított akciót Szíria északnyugati részén hajtották végre az amerikai erők vasárnapra virradóra.

Az Aamák az üzenetében arra kérte a dzsihadistákat, hogy továbbra is kövessék Bagdadi utasításait.

Az utód, Kurasi neve egyelőre ismeretlen - mondta a Swansea egyetem kutatója a Reuters hírügynökségnek. Szerinte lehetséges, hogy az Iszlám Állam eddig ismert vezetői közül van, de új nevet vett fel. Esetleg a korábban Hadzs Abdullahként ismert iszlamistáról van szó, akit az amerikai külügyminisztérium korábban Bagdadi lehetséges utódai között említett meg. Az Aamák szerint mostantól ő az "igazhitűek új kalifája", akit az Iszlám Állam tanácskozó gyűlése választott meg.

Bagdadi az amerikai különleges erők akciója alatt halt meg: felrobbantotta magát, amikor kilátástalan helyzetbe került, mert nem akarta, hogy élve elfogják. Moszkva korábban kétségeinek adott hangot a halálhírrel kapcsolatban, de azt elismerte, hogy ha igaz, akkor Trump elnök jelentősen hozzájárult a nemzetközi terrorizmus elleni harchoz.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!