2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Az Iszlám Állam bosszúval fenyeget a mecsetek elleni támadásért

Hír TV

2019. március 19., kedd 07:01, frissítve: kedd 18:28

Bosszút esküdött az Iszlám Állam az új-zélandi, ötven halálos áldozattal járó pénteki tömegmészárlásért. A terrorszervezet egyik szóvivője azt mondta, a két mecsetben elkövetett gyilkosságot megtorolják a kalifátus hívei. A christchurchi támadást egy ausztrál férfi követte el, a muzulmánok ellen végrehajtott merényletét élőben közvetítette a legnagyobb közösségi oldalon.

Négy nappal a christchurchi mészárlás után is hordják a megemlékezők a virágokat ahhoz a két mecsethez, ahol ötven muzulmánt mészárolt le Brenton Tarrant. Az ausztrál állampolgárságú férfi a fehér felsőbbrendűség jegyében kiáltványt tett közzé néhány perccel lövöldözés előtt. Ebben többek között azt írta, hogy a muszlim bevándorlók a felelősek a Nyugati demokráciák hanyatlásáért és a csökkenő árja népszaporulatért.

A 28 éves szélsőjobboldali gyanúsított ezért akart bosszút állni az iszlám vallású embereken. Tarrant fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet. A támadásban több tucatnyian sebesültek meg.

Mintegy harmincan kórházi ápolásra szorulnak. Kilenc ember állapota kritikus. Két sebesültet más intézménybe szállítottak át. Egy 4 éves kislány és édesapja Aucklandben van – nyilatkozta a christchurchi klinika vezetője, David Meates.

A tömeggyilkosságért bosszút fogadott az Iszlám Állam. A terrorszervezet szóvivője egy hangüzenetben úgy fogalmazott, a két mecsetben elkövetett gyilkosság képei fel fogják rázni az alvó dzsihadistákat, és megtorlásra sarkallják a kalifátus híveit. A radikális szervezet az Egyesült Államoknak is jelzett. Hamisnak és alaptalannak nevezte Washington azon bejelentését, miszerint az amerikai erők győzelmet arattak volna Szíriában a terroristák felett.

Az Iszlám Állam retorzióval fenyegetőzött, amiért Baghúz ellen offenzívát indítottak az Egyesült Államok támogatta arab-kurd fegyveresek. A terrorcsoport szóvivője azt mondta, harcosaik az utolsó csepp vérükig küzdeni fognak, és könyörtelen válaszcsapást mérnek a hitetlenekre, valamint a nyugati demokráciákra.