2020. július 13.,
hétfő, Jenő napja

Az iráni külügyminiszter nagy esélyt lát egy Irán–Izrael háborúra

Hír TV

2019. február 17., vasárnap 13:21, frissítve: vasárnap 15:23

Nagy az esélye annak, hogy Irán háborúba keveredik Izraellel – mondta a perzsa állam külügyminisztere újságírói kérdésre az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián. Mohamed Dzsavád Zarif szerint az összecsapás kockázata még tovább nőhet, ha a nemzetközi közösség továbbra is elfordítja a fejét, valahányszor a zsidó állam megsérti a nemzetközi jogot.

Az iráni külügyminiszter olyan esetekről beszélt, amikor Izrael a szíriai háborús események során megsértette Libanon légterét, illetve átlőtt Szíriába.

Végleges Irán türelme

Zarif Münchenben arról is beszélt, hogy szerinte az európai országoknak nagyobb erőfeszítéseket kellene tenniük az iráni atomprogramról kötött megállapodás megmentéséért.

Mohamed Dzsavád Zarif hangsúlyozta, hogy Irán „stratégiai türelme” véges, ezt mutatja, hogy 51 százalékra süllyedt az országa atomprogramjának korlátozását szolgáló 2015-ös többhatalmi megállapodás lakossági támogatottsága.

A megállapodás megőrzését fontosnak tartó európai országoktól nagyobb elkötelezettségre van szükség, hogy ellensúlyozzák az Iránnal szemben „beteges megszállottsággal” fellépő Egyesült Államok törekvéseit.

Az Iránnal folytatott kereskedelem fenntartását szolgáló mechanizmus (Instex SPV) nem elég, aki Washington egyoldalú politikájával, „az amerikai unilateralizmus árjával szemben szeretne úszni, nem kerülheti el, hogy vizes legyen” – fogalmazott.

(Kezdőkép: POOL)