2020. november 27.,
péntek, Virgil napja

Az iráni ajatollah szerint az USA lesz a szankciók nagy vesztese

Hír TV

2018. november 4., vasárnap 07:10

Irán legfőbb politikai és vallási vezetője szerint az Egyesült Államok lesz az országa ellen hozott újabb szankciók vesztese. Az amerikai elnök pénteken jelentette be az újabb büntetőintézkedéseket, a perzsa ország pedig erődemonstrációval válaszolt.

Irán védelmi minisztere Iszfahánban jelentette be ünnepélyesen a Kouszar nevű saját fejlesztésű vadászgép sorozatgyártásának elindítását. Szerinte ezzel akarják demonstrálni, hogy az ország szakértői az ellenséges szankciók ellenében is képesek nagyot alkotni.

„Hamarosan legyártjuk a szükséges számú gépet, és az Iráni Iszlám Köztársaság légi erejének szolgálatába állítjuk” – mondta Amir Hatami.

A prototípus hivatalos berepülését egyenes adásban közvetítette a perzsa állami tv, egy nappal azután, hogy az amerikai elnök bejelentette, hétfőtől újra életbe léptetik a teheráni vezetéssel szemben 3 éve visszavont szankciókat. A büntetőintézkedések az iráni energetikai, szállítási, és bankszektort, valamint a hajózást sújtják, de büntetik azokat az országokat is, amelyek Teherántól vásárolnak nyersolajat, vagy a tiltólistán szereplő iráni cégekkel üzletelnek.

Az ország legfőbb politikai és vallási vezetője a fővárosban diákok előtt kijelentette, ezeknek a szankcióknak az Egyesült Államok lesz a vesztese, miután Washington veszített gazdasági és katonai kényszerítőerejéből, Donald Trump elnök pedig hiteltelenné tette az országot a nemzetközi politikában.

„Az Egyesült Államok sokkal gyengébb, mint 40 évvel ezelőtt, amikor a forradalom győzött. Ereje leáldozóban, ez fontos szempont. A világ politikusainak többsége és globális elemzők szerint az Egyesült Államok puha hatalma megkopott, lerombolják” – mondta Ali Hamenei, ajatollah, Irán politikai és vallási vezetője.

Az amerikai kormány májusában mondta fel egyoldalúan a 2015-ös nukleáris megállapodást az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína és Irán között. Az az egyezség dollármilliárdos könnyítéseket adott Teheránnak, cserébe azért, hogy feladja katonai célú atomprogramját. A szerződés európai aláírói pénteken közös közleményben fejezték ki sajnálatukat Donald Trump szankciói miatt. Washington szerint az intézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg Teherán támogatja a terrorizmust, a szíriai rezsimet, valamint teljesen le nem állítja nukleáris programját.