2020. november 27.,
péntek, Virgil napja

Az Európai Bizottság támogatná a nyugat-balkáni bővítést

Hír TV

2020. október 8., csütörtök 08:30

Az Európai Bizottság komolyan gondolja a nyugat-balkáni bővítést, és azt is, hogy a térségnek Európában van a helye. Ezt nyilatkozta a szomszédság- és bővítéspolitikai biztos a Hír Televíziónak Brüsszelben. Várhelyi Olivér bejelentette, Brüsszel 9 milliárd euróval támogatná a régió gazdasági felzárkóztatását, amelyhez további befektetők csatlakoznának.

Nem csak erősíteni kell a Nyugat-Balkán pozícióját Európában, hanem a térség stabilitását is biztosítani kell. Évek óta ez a magyar kormány álláspontja.

Egyrészt azért, hogy az integráció révén a balkáni államok a Közösség részévé váljanak, másrészt pedig azért, mert a térség államai kulcsszerepet játszanak a migráció feltartóztatásában.

Miután a bevándorlók évek óta több útvonalon érkeznek Görögország felől Horvátország és Magyarország határaihoz, a balkáni országok szerepe jelentősen felértékelődött.

Az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért felelős biztosa azt nyilatkozta a Hír TV-nek, hogy már Brüsszel is komolyan gondolja a nyugat-balkáni bővítést.

Várhelyi Olivér bejelentette, hogy

a Bizottság komoly összeggel támogatná a nyugat-balkáni országok gazdasági felzárkóztatását.

A magyar biztos hozzátette, minél nagyobbra szeretnék növelni a pénzügyi csomagot, ezért arra kérik a befektető tagállamokat, hogy hangolják össze programjukat Brüsszellel.

Hír TV