2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Külföld

Az EU szerint uniós jogot sért a Déli Áramlat építése

Az orosz érdekeltségű Déli Áramlat gázvezeték építésének felfüggesztését követeli az Európai Unió Bulgáriától. Brüsszel szerint a beruházás ellentétes az uniós joggal. Az EU kötelezettség-szegési eljárással fenyegeti Bulgáriát.

Május végén írták alá a Déli Áramlat több mint ötszáz kilométeres bulgáriai szakaszának megépítéséről szóló határozatot. A beruházás értéke hat és fél milliárd euró, amit a Gazprom egyik érdekeltsége kapta. „Szeretném megerősíteni, hogy a Gazprom részéről nagyon örülünk annak, ahogy a projekt halad, eddig sikerült tartani magunkat tervekhez és az időpontokhoz” – mondta Leonyid Csugunov, a Gazprom vezérigazgatója.

A kijevi kormány a kezdetektől ellenzi a projektet, mert szerinte ezzel csak növekszik Oroszország és a Gazprom befolyása Európában. Az Európai Unió most az uniós jogra hivatkozva akasztotta meg a beruházást. „Annyit tettünk, hogy tájékoztatást küldtünk az eljárási szabályok megsértéséről. Hivatalosan kértünk információkat a bolgár hatóságoktól, és kértük a munkálatok beszüntetését mindaddig, amíg nem hangoljuk össze a folyamatot az uniós szabályokkal” – közölte Antoine Colombani, az EU szóvivője.


Az uniós szabályok tiltják ugyanis, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték tulajdonosok is legyenek. Brüsszel azt is kifogásolja, hogy a pályázatok elbírálásakor az orosz és bolgár cégeknek kedveztek. A bolgár gazdasági és energiaügyi miniszter szeretné elkerülni, hogy az ügy miatt az Európai Bíróság szankciókat vezessen be Bulgária ellen, ezért hajlik a tárgyalásokra az unióval.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Öngyilkos merénylet történt Mogadishuban

Legkevesebb 11 halálos áldozata van a szomáliai főváros, Mogadishu rendőrakadémiája egyik kávézójában végrehajtott öngyilkos merényletnek - közölte csütörtökön a helyi rendőrség.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!