2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Az etióp légierő ismét bombázta Tigré tartományt

Az etióp légierő ismét bombázta az északi Tigré tartományt, megsemmisítve a lázadók hadianyag-lerakatait és harceszközeit - jelentette be pénteken Abij Ahmed etióp miniszterelnök a Fana televízióban. Szudán lezárta az Etiópiával közös határát az utóbbi országban dúló erőszak miatt.

  • Az etióp légierő ismét bombázta Tigré tartományt

A légicsapásokban a tigréi főváros, Mekele körül megsemmisítettek nehéztüzérségi eszközöket, így a többi között rakétaindítókat is - ismertette a miniszterelnök.

Abij Ahmed hozzátette: ez lehetetlenné teszi a felkelők esetleges válaszcsapását.

A kormányfő bejelentése szakértők szerint a konfliktus elmélyülésének újabb jele, és akár polgárháborúba is sodródhat az ország.

A miniszterelnök nem tért ki arra, hogy vannak-e a "hadművelet első szakaszának" áldozatai. Abij Ahmed ugyanakkor leszögezte: a hadműveletet "a junta felelősségre vonásáig" folytatni fogják.

Szudán pénteken lezárta Etiópiával közös határát az utóbbi országban dúló erőszak miatt. Tigré tartomány a szudáni al-Kadárif és Kaszala államokkal határos.

Szerdán fél évre rendkívüli állapotot hirdettek ki az észak-etiópiai Tigré tartományban, miután felkelők katonai létesítményeket támadtak meg, hogy tüzérségi fegyvereket és más hadfelszereléseket zsákmányoljanak az ott állomásozó hadseregtől. A hadsereg azóta hadműveletet kezdett az Eritreával határos tartományt egykor vezető Tigraji Népi Felszabadítási Front (TPLF) nevű párt fegyveres lázadóival szemben. A felkelők évtizedekig meghatározó szerepet töltöttek be az ország politikai életében. Abij Ahmed 2018-as megválasztásakor léptek ki az etiópiai kormánykoalícióból. Noha Etiópiában az augusztusra tervezett választásokat a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, Tigré tartományban szeptemberben - dacolva a központi hatalom akaratával - helyhatósági választásokat tartottak, amelyen a többség a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed kormánya ellen szavazott.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!