2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

Az EP jóváhagyta a Frontex megerősítéséről szóló megállapodást

Hír TV

2019. április 17., szerda 21:05

Jóváhagyta az uniós határ- és partvédelmi ügynökség megerősítéséről szóló megállapodást az Európai Parlament. A megvalósítás az eredeti terveknél viszont sokkal lassabban fog megvalósulni.

Sűrű volt a program az Európai Parlament szerdai munkanapján. A strasbourgi plenáris ülésen 403:162 arányban szavazták meg azt a határozatot, amelynek értelmében a szervezet operatív személyzetét tovább bővítik.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata szerint, a Frontex dolgozóinak létszáma már 2020-ra elérte volna a tízezer főt, ám többen azon a véleményen voltak, hogy ez ilyen sebességgel kivitelezhetetlen. Ezért a bővítést, két szakaszra bontották. 2021-re ötezer, 2027-re tízezer fővel dolgozik majd az ügynökség.

A határigazgatás elsődlegesen továbbra is a tagországok hatáskörébe fog tartozni. Az ügynökség technikai és operatív támogatást nyújt majd az érintett országok hozzájárulásával. A Frontex munkatársait kizárólag az EU tagországok adják. Magyarországnak 2021-ben összesen 173, 2027-re pedig 303 fővel kell hozzájárulnia ehhez.

Az elképzelés szerint egy olyan rendszert is kiépítenek, amely illegális határátlépés során minden tagországnak jelentést küld az adott személyről.

Az Európai Parlament a civil szervezetekről is szavazott. Elfogadták azt a tervet, miszerint a következő uniós ciklusban megháromszoroznák a bevándorlást segítő szervezetek támogatását. Számszerűsítve ez 1,8 tized milliárd eurót, azaz mintegy 570 milliárd forintnak megfelelő összeget jelentene.

A Fidesz szerint az Európai Parlament bevándorláspárti többsége újabb migrációt támogató tervet fogadott el. Halász János frakciószóvivő hangsúlyozta: ezzel az előterjesztéssel Brüsszel még több pénzt ad majd a Soros-szervezeteknek, hogy azok még több migránst hozhassanak be Európába.

"A Soros-NGO-k ebből az elképesztő összegből népszerűsíthetnék, terjeszthetnék az eszméiket, iránymutatásokat készíthetnének, tanácsadást folytathatnának. A Soros-féle nyílt társadalmat, a migránsok betelepítését úgy akarják beállítani, mint egyfajta alapvető jogállami kötelesség, és a demokrácia feltételének írják ezt le. És azokat az országokat, amelyek nem akarnak migránsokat befogadni, nyíltan fenyegetik.''

Vasárnap a svéd miniszterelnök beszélt arról egy lapinterjúban, hogy vonjanak el pénzt Magyarországtól az uniós költségvetésben, mert nem támogatja az illegális bevándorlást.

Hír TV