2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

Az EP a felelősségre vonás felgyorsítását sürgeti a máltai újságírónő meggyilkolásának ügyében

Az Európai Parlament (EP) szerint különös aggodalomra ad okot, hogy miniszterek és más politikai szereplők is kapcsolatba hozhatók Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő meggyilkolásával, az EP-kiviselők állásfoglalásukban felelősségre vonás felgyorsítását sürgették és a máltai igazságszolgáltatás reformjára szólítottak fel - közölte az uniós parlament csütörtökön.

  • Az EP a felelősségre vonás felgyorsítását sürgeti a máltai újságírónő meggyilkolásának ügyében

Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró számos, a szervezett bűnözéssel összefüggő korrupciós és pénzmosással kapcsolatos ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében.

A 635 igen szavazattal, 46 ellenszavazattal és 12 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament mindenekelőtt arra szólította fel a máltai kormányt, hogy mihamarabb állítsa bíróság elé azokat, akiket felelősség terhel az újságírónő meggyilkolása miatt. A képviselők a folyamatban lévő nyomozás eddigi eredménytelenségére hivatkozva arra figyelmeztettek, hogy az előző miniszterelnöknek a gyilkossággal korábban összefüggésbe hozott kabinetfőnöke, illetve más állami tisztviselők arra törekedhetnek, hogy bizonyítékokat próbáljanak eltüntetni vagy eltitkolni részleteket a vizsgálatok és a bírósági eljárások akadályozása érdekében.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a máltai kormány némi előrelépést tett a jogállamiság és a bírói függetlenség biztosítására. A strukturális reformok elindítását üdvözlendőnek nevezték, tekintettel az Európai Bizottság 2020-as jogállamisági jelentésében azonosított "mély korrupcióra".

Elismerték a független újságírás védelme érdekében tett kormányzati lépéseket, de hangsúlyozták: további erőfeszítésekre van szükség.

Az állásfoglalásban a képviselők a befektetőknek adott máltai állampolgársági és letelepedési programok megszűntetését is kérték azzal érvelve, hogy azok az uniós állampolgárság áruba bocsátását jelentik, és szembe mennek a pénzmosás és a határokon átnyúló bűnözés elleni erőfeszítésekkel, valamint gyengítik a schengeni övezet egységét.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!