2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Az ENSZ szerint Trump kirohanásai aláássák a sajtószabadságot

Az amerikai újságírók elleni erőszakos támadástól tartanak ENSZ szakértők. Szerintük Trump kirohanásai a médiumok ellen aláássák a sajtószabadságot.

  • Az ENSZ szerint Trump kirohanásai aláássák a sajtószabadságot

„Megkérdezték a lányomat, hogy a média az emberek ellensége. Helyesen azt válaszolta, nem. Az álhír, ami a média nagy része, az ellensége a népnek” – ezt írta ki az amerikai elnök a Twitterre azután, hogy Ivanka Trumpot egy interjúban apja sajtóval kapcsolatos véleményéről kérdezték.

Donald Trump sem a közösségi oldalakon, sem szóban nem először bírálta a vele szemben kritikus sajtót, és nevezte álhírnek a többi között a CNN-t is. Újságírójukat múlt héten kitiltották a Trump–Juncker sajtótájékoztatóról.

Az atlantai székhelyű hírtelevízió munkatársa a Fehér Ház szóvivőjét is megkérdezte, ellenségének tartja e a médiát. „A teremben tartózkodók kedvéért, a demokrácia, az ország és mindazok érdekében a világon, aki téged néz, hogy mit mondasz Sarah, és a Fehér Ház, az amerikai elnök nem hivatkozhat a sajtóra, hogy a nép ellensége. Saját lánya is elismerte. Csak annyit szeretnék kérni Sarah, hogy ismerd el itt és most” – fogalmazott Jim Acosta, a CNN tudósítója.

„Nagyra becsülöm a szenvedélyed. Átérzem. De én az elnök nevében beszélek itt, egyértelműen fogalmazott” – reagált Sarah Sanders.

Jim Acosta ezek után, szintén a Twitteren, szégyenletesnek nevezte a választ.

Trump viszont egy pennsylvaniai kampánygyűlésen is kifejtette, mit ért álhíren. „Itt volt az álhírek által közöl sztori: »Az elnök 15 percet késett«. Helytelen. Aztán itt van a történet többi része: azt mondták 15 percet késtem, de valójában korán érkeztem. Ez az első. A második: A találkozót 15 percre tervezték, és majdnem egy óráig tartott. »Az elnök tovább maradt«. Tehát késtem és sokáig maradtam. Igazából ez egy gyönyörű látogatás és délután volt. De ők mindent rossz színben tüntetnek fel, mert ők az undorító álhír” – fogalmazott az amerikai elnök.

Megszólaltak az ügyben ENSZ emberi jogi szakértői is, akik stratégiai támadásnak nevezték az amerikai elnök sajtó elleni kirohanásait, amely aláássák a sajtószabadságot és arra figyelmeztettek, hogy növelik annak a kockázatát, hogy az emberek rátámadnak újságírókra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!