2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 06:00

Külföld

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában szólalt fel Szijjártó Péter

Az orosz-ukrán háború kitörése óta először szólalt fel nagy nemzetközi plénumon a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában ismertette a világ országaival a magyar kormány álláspontját

  • Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában szólalt fel Szijjártó Péter

A tárcavezető Genfben tartott beszédében kiemelte amennyiben a fegyveres konfliktus elhúzódik, további tízmilliók alapvető jogai sérülnek.

Szijjártó Péter kifejtette, a magyarok ellenzik a háborút, és elkötelezettek a mielőbbi béke mellett. Hozzátette, a kabinet mindent megtesz az emberek biztonsága és védelme érdekében.

Azt pedig nem fogja hagyni, hogy Magyarország belebonyolódjon a háborúba, ahogy azt sem, hogy annak költséget a magyarok fizessék meg.

Szijjártó Péter kiemelte, hazánk azt sem engedi, hogy az Oroszország felőli energiaellátás akadozzon, továbbá nem fog fegyvereket küldeni Ukrajnába, és halált okozó fegyverek szállítását sem engedélyezi az ország területén.

Sajnos veszélyes javaslatok vannak különböző nemzetközi szervezetek napirendjein. Egyre többen javasolják az Ukrajna feletti légtérzár létrehozását. De egy légtérzár létrehozása - beszéljünk őszintén - légi háborút jelent. Hiszen egy légtérzár létrehozása esetén nyugati szövetséges légierők harci repülőgépei és orosz harci repülőgépek közvetlen konfliktusba kerülnének egymással. Mint ahogy békefenntartónak nevezett szárazföldi csapatok küldése is kifejezetten kockázatos béke híján. Béke híján szárazföldi csapatok küldése - még akár békefenntartó szándékkal is - szárazföldi összeütközések lehetőségét alakítaná ki. Mindezek sajnos, kedves kollégák, új dimenziót nyitnak a háború továbbterjedésének kockázata tekintetében.

Szijjártó Péter kiemelte továbbá azt is, hogy példamutató Magyarország humanitárius tevékenysége, amit a határon, az országon belül, illetve Ukrajnában folytat. Hazánk már több százezer menekültnek nyújtott segítséget.

Nem csak Genfben tanácskoznak a világszervezet tagországainak küldöttei. Az ENSZ Közgyűlése New Yorkban is ülést tart, ahol szintén Moszkva és Kijev konfliktusa a téma.

A diplomaták a humanitárius segítségnyújtásra vonatkozó határozattervezetről szavaznak, amelyet várhatóan el fognak fogadni.

A Közgyűlés emellett a harcok azonnali beszüntetését követeli majd, különös tekintettel a civilek és a polgári infrastruktúra elleni támadásokra.

Továbbá fel fogja szólítani Moszkvát, hogy azonnal vonja ki fegyveres erőit Ukrajnából.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!