2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Az ENSZ előrelépést lát a jemeni háborúról szóló tárgyalásokon

Az ENSZ jemeni különmegbízottja, Hans Grundberg hétfőn kijelentette, hogy előrelépés érezhető a nyolc éve húzódó jemeni háború befejezését célzó tárgyalásokon, és arra szólította fel a konfliktusos feleket, hogy ragadják meg ezt a lehetőséget.

  •  Az ENSZ előrelépést lát a jemeni háborúról szóló tárgyalásokon

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában - Szanaából videokapcsolaton keresztül - tartott beszámolója szerint Grundberg ígéretes haladást tapasztalt a katonai hadműveletek visszafogásáról, a háború sújtotta gazdaság újraindításáról, a válság enyhítését célzó intézkedésekről, valamint a háború polgári lakosságra gyakorolt hatásának enyhítéséről szóló tárgyalásokon.

A különmegbízott jelezte, hogy hétfőn építő jellegű egyeztetéseket tartott a kormányellenes húszik politikai vezetőjével, Mahdi al-Masattal, a múlt héten pedig a jemeni kormánnyal folytatott "gyümölcsöző" tárgyalásokat. A hétvégén a húszik közölték azt, hogy "komoly és pozitív hangvételű tárgyalásokat" folytattak azzal az ománi küldöttséggel, amely december elején érkezett Szanaába azzal a céllal, hogy megelőzze az újabb összecsapásokat, miután a mindkét fél által betartott - hat hónapig érvényes - tűzszüneti egyezmény októberben hatályát vesztette.

Hans Grundberg kiemelte, hogy a helyzet a tűzszünet lejárta óta is stabil, egyik fél sem indított nagyobb katonai offenzívákat, és a frontvonalakon sem történt jelentős változás Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket támogató arab koalíció.

Az ENSZ humanitárius katasztrófaként értékeli konfliktust, amely az éhínség szélére sodorta az országot. Hétfőn Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügynökségének vezetője arra figyelmeztetett, hogy a kezdeti sikerek ellenére 2023 újabb "rendkívül nehéz" évnek ígérkezik a jemeni lakosság számára, mivel becsléseik szerint 21,6 millió embernek van szüksége segítségre és védelemre.

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként kezeli Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert egy olyan nyomozásban, amely állami földek illegális megszerzésével kapcsolatos, a vizsgálat mintegy 7 millió dollár értékű ügyben folyik – jelentette kedden az ukrán média.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!