2023. 09. 24. Vasárnap Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Az ENSZ előrelépést lát a jemeni háborúról szóló tárgyalásokon

Az ENSZ jemeni különmegbízottja, Hans Grundberg hétfőn kijelentette, hogy előrelépés érezhető a nyolc éve húzódó jemeni háború befejezését célzó tárgyalásokon, és arra szólította fel a konfliktusos feleket, hogy ragadják meg ezt a lehetőséget.

  •  Az ENSZ előrelépést lát a jemeni háborúról szóló tárgyalásokon

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában - Szanaából videokapcsolaton keresztül - tartott beszámolója szerint Grundberg ígéretes haladást tapasztalt a katonai hadműveletek visszafogásáról, a háború sújtotta gazdaság újraindításáról, a válság enyhítését célzó intézkedésekről, valamint a háború polgári lakosságra gyakorolt hatásának enyhítéséről szóló tárgyalásokon.

A különmegbízott jelezte, hogy hétfőn építő jellegű egyeztetéseket tartott a kormányellenes húszik politikai vezetőjével, Mahdi al-Masattal, a múlt héten pedig a jemeni kormánnyal folytatott "gyümölcsöző" tárgyalásokat. A hétvégén a húszik közölték azt, hogy "komoly és pozitív hangvételű tárgyalásokat" folytattak azzal az ománi küldöttséggel, amely december elején érkezett Szanaába azzal a céllal, hogy megelőzze az újabb összecsapásokat, miután a mindkét fél által betartott - hat hónapig érvényes - tűzszüneti egyezmény októberben hatályát vesztette.

Hans Grundberg kiemelte, hogy a helyzet a tűzszünet lejárta óta is stabil, egyik fél sem indított nagyobb katonai offenzívákat, és a frontvonalakon sem történt jelentős változás Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket támogató arab koalíció.

Az ENSZ humanitárius katasztrófaként értékeli konfliktust, amely az éhínség szélére sodorta az országot. Hétfőn Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügynökségének vezetője arra figyelmeztetett, hogy a kezdeti sikerek ellenére 2023 újabb "rendkívül nehéz" évnek ígérkezik a jemeni lakosság számára, mivel becsléseik szerint 21,6 millió embernek van szüksége segítségre és védelemre.

MTI 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

Berobbant a lőporos hordó a Kaukázusban. Az ukrán háború tombolása közepette vitték dűlőre az azeriek régi történelmi konfliktusukat az örményekkel. A Globálban Vasa Lászlóval, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatójával beszélgetünk a témáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Zelenszkij úgy táncol, ahogy Németország fütyül?

Zelenszkij úgy táncol, ahogy Németország fütyül?

Meglehetősen nagy megdöbbenést keltett a diplomáciai adok-kapok, amelynek Ukrajna és egyik legfontosabb szövetségese, Lengyelország között lehettünk tanúi a napokban – írja a Magyar Nemzet. Miért mehettek ennyire messzire az ukránok, mi állhatott Zelenszkij elnök éles szavai mögött?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!